В Німеччині прихильників Путіна позбавили фінансування: що відомо

Читать на русском
Автор
1251
Члени партії підтримують вторгнення РФ в Україну
Члени партії підтримують вторгнення РФ в Україну. Фото Відкриті джерела

Наступною на черзі може стати партія "Альтернатива для Німеччини"

Конституційний суд Німеччини 23 січня скасував державне фінансування проросійської та правоекстремістської "Національної демократичної партії", яка також відома як Die Heimat (Батьківщина). Протягом наступних шести років партія не має права отримувати державне фінансування та претендувати на будь-які податкові пільги щодо внесків.

Про це повідомляє Deutsche Welle. Судді вважають, що програма Die Heimat була досить антиконституційною, а тому політична партія не заслуговує державної підтримки.

На практиці рішення суду означає, що партія втратить лише податкові пільги, адже з 2020 року не отримує державного фінансування. На нього можуть розраховувати лише політсили, які набрали на європейських чи загальнонімецьких виборах понад 0,5% голосів, або ж щонайменш 1% на земельних виборах.

До речі, це не перша спроба заборонити фінансування цієї партії. Парламент та уряд Німеччини зверталися до суду з аналогічною ініціативою ще у 2019 році, після того, як Федеральний конституційний суд країни вирішив не забороняти діяльність цієї партії. Судді визнали, що ідеї партії близькі до націонал-соціалізму та декларують антиконституційні цілі. Проте Die Heimat визнали "надто дрібною та невпливовою" для того, щоб становити загрозу для нацбезпеки Німеччини.

Після сьогоднішнього рішення суду голова нижньої палати парламенту Бербель Бас заявив, що справа проти НДПН/Die Heimat має "велике політичне значення", оскільки населенню ніколи не було зрозуміло, чому антидержавні партії мають отримувати гроші платників податків. Крім цього, політики побоюються, що тепер у влади розв'язані руки й аналогічні заходи можуть бути вжиті проти вкрай правої партії "Альтернатива для Німеччини" (АдН).

Що відомо про "Національну демократичну партію"/ Die Heimat

Die Heiamt – німецька ультраправа партія, що виступає за зміцнення зв’язків з Росією. Позиція партії про російське повномасштабне вторгнення в Україну є такою: "США несуть відповідальність за невизнання "законних інтересів безпеки" Росії". Також, у своєму зверненні, після початку повномасштабного вторгнення, лідер партії Франк Франц підтримав тези російської пропаганди: "Розпалюючи війну, НАТО досягло успіху в тому, що братні народи Росії та України почали стріляти один в одного". Варте уваги й те, що активісти молодіжного крила Die Heiamt, згідно з розслідуванням німецького журналу "Focus" 2020 року, проходили тренування з використання зброї в Росії під керівництвом російських нацистів з "російського імперського руху".

До появи "Альтернативи для Німеччини" Die Heiamt була найбільшою ультраправою партією в ФРН. Партія виступає за вихід Німеччини з НАТО та ЄС, налагодження стосунків з Росією, зменшення та заборону міграції до Німеччини. На разі, партія не здатна набрати достатньо голосів що б пройти в парламент. На виборах 2022 року партія змогла набрати лише 0,1%. Попри це партія все ще має вплив на німецький ультраправий рух та інші політичні партії, в тому числі "Альтернативу для Німеччини" через неформальні зв’язки та авторитет деяких партійців в ультраправих колах.

До скасування фінансування, Die Heimat отримала від держави 404 273 доларів після місцевих виборів у 2020 році.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Україна хоче заборонити росіянам в'їзд на свою територію. Заборона торкнеться будь-якого транспортного сполучення.