Доказів усе більше, а фінансування — усе менше: справа щодо причетності ООН до нападу ХАМАСУ набирає обертів

Читать на русском
Автор
1352
Агентство ООН у справах палестинських біженців UNRWA
Агентство ООН у справах палестинських біженців UNRWA. Фото twitter

Ізраїль сформував ціле досьє з фактами підтвердження причетності

Ще одна країна після США призупинила фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA) після ряду звинувачень його співробітників у причетності до нападу ХАМАС на Ізраїль. Про відповідне рішення повідомила Японія.

З посиланням на МЗС Японії про це інформує Kyodo. Ба більше, за даними The New York Times, офіційні особи Ізраїлю виявили та оприлюднили докази причетності працівників палестинської гуманітарної організації в Газі до насильства під час нападу ХАМАС на Ізраїль.

"Додаткову допомогу Агентству ООН у справах палестинських біженців та організації робіт на Близькому Сході, відомому як UNRWA, припинено на час проведення розслідування цієї справи (ймовірної причетності співробітників до нападу ХАМАС – ред.) та запровадження контрзаходів", — сказала в заяві речниці дипвідомства Японії Макі Кобаяші.

У МЗС Японії висловили глибоко стурбованість ймовірною причетністю персоналу UNRWA до терористичної атаки і закликали агенство розслідувати цю справу та вжити відповідних заходів, аби воно могло твердо виконувати свою роль.

Зазначається, що у пʼятницю, 26 січня, UNRWA заявило про початок відповідного розслідування.

Наразі уже десять країн-донорів призупинили фінансування UNRWA: США, Велика Британія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Швейцарія, Фінляндія, Австралія, Канада й Естонія.

За дорученням генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша було ініційовано перевірку інформації про участь окремих співробітників UNRWA у нападі ХАМАС на Ізраїль. Проте, за словами генерального комісара агентства Філіп Лаццаріні, рішення низки країн призупинити фінансування створює загрозу гуманітарній роботі в регіоні, зокрема в секторі Гази.

Які є докази злочину

У досьє, наданому уряду Сполучених Штатів, містяться звинувачення в окремих співробітників UNRWA у нападі ХАМАС на Ізраїль. Місцеві мешканці навіть перерахували імена та посади співробітників Агентства ООН та звинувачення на їхню адресу.

За даними цього досьє, ізраїльські розвідники встановили пересування шести з них на території Ізраїлю 7 жовтня на основі їхніх телефонів. Інші особи були відстеженні під час телефонних дзвінків у Газі, під час яких, як стверджують ізраїльтяни, вони обговорювали свою участь в атаці ХАМАС.

Трьом з причетних були надіслані текстові повідомлення з наказом з'явитися на збірні пункти 7 жовтня, а одному з них наказали принести гранатомети, що зберігалися у нього вдома.

Ізраїльтяни назвали десять співробітників Агентства ООН членами ХАМАС. Ще один, за їхніми словами, був пов'язаний з іншою бойовою групою — "Ісламський джихад".

Ба більше, як зазначається в досьє, семеро обвинувачених також були вчителями в школах БАПОР, де викладали учням математику та арабську мову. Двоє інших працювали в школах на інших посадах. Решта троє були описані як клерк, соціальний працівник і завідувач комори.

Найбільш детальні звинувачення наведені в досьє щодо шкільного психолога з Хан-Юніса на півдні Гази. Його звинувачують у тому, що він разом зі своїм сином працював над викраденням жінки з Ізраїлю.

А соціального працівника з Нусейрата в центральній частині Гази звинувачують у тому, що він допоміг доставити тіло загиблого ізраїльського солдата в Газу, а також розподіляв боєприпаси та координував транспортні засоби в день нападу.

Раніше "Телеграф" писав, що Армія оборони Ізраїля вже кілька місяців веде бойові дії у Секторі Гази, намагаючись повністю знищити проіранське палестинське терористичне угруповання ХАМАС. На землі бойові дії йдуть добре, але справжня цитадель ХАМАСу не в Газі, а під нею – величезна мережа тунелів, зроблених терористами, яку Ізраїлю вдалося зруйнувати у кращому випадку на 20%.