Ізраїль знищив тільки п'яту частину тунелів ХАМАС під Сектором Гази – ЗМІ

Читать на русском
Автор
740
Для ХАМАС тунелі – це фактично рідний дім
Для ХАМАС тунелі – це фактично рідний дім. Фото picture-alliance.com

Мережа тунелів у довжину майже 500 кілометрів – це як половина нью-йорського метрополітену

Армія оборони Ізраїля вже кілька місяців веде бойові дії у Секторі Гази, намагаючись повністю знищити проіранське палестинське терористичне угруповання ХАМАС. На землі бойові дії йдуть добре, але справжня цитадель ХАМАСу не в Газі, а під нею – величезна мережа тунелів, зроблених терористами, яку Ізраїлю вдалося зруйнувати у кращому випадку на 20%.

Про це пише американське видання The Wall Street Journal. Зазначається, що близько 80% масштабної тунельної сітки під Сектором Гази досі функціонує, що значно перешкоджає досягненню головних цілей Ізраїля.

Ізраїльські офіційні особи заявили, що бойові дії у Секторі Гази мають дві цілі – захоплення вищих лідерів ХАМАСУ та порятунок ізраїльських заручників. Ізраїльські військові активно працюють над тим, щоб перешкодити ХАМАСу використовувати тунелі – не зупиняючись перед ударами по будь-яким об'єктам, включно з лікарнями та інфраструктурними будівлями, під якими терористи розміщають входи до тунелів.

"Стратегія ХАМАС обертається навколо тунелів — це їхній центр тяжіння. Тунелі потрібні їм, щоб вирівняти поле бою з ЦАХАЛом", – сказав виданню колишній заступник помічника міністра оборони, офіцер морської піхоти та Центрального розвідувального управління Мік Малрой.

Проблема в тому, що тунелі справді величезні. За оцінками ізраїльських експертів, сумарна довжина підземель ХАМАСу – понад 300 миль (майже 483 км), що відповідає довжині половини метро Нью-Йорка. Виведення системи тунелів з ладу позбавить терористів операційних баз, складів боєприпасів, казарм для бойовиків, командних центрів та можливості маневрування та переховування від ударів повітряних сил Ізраїля. Але для цього тунелі спочатку потрібно вивести з ладу.

ЦАХАЛ спробував кілька способів знищення тунелів, у тому числі встановлення насосів для затоплення ходів морською водою, підрив за допомогою вибухівки та авіаційні удари спеціальними боєприпасами. Паралельно тунелі обшукують спеціальні підрозділи із собаками та роботами, а саперні команди знищують входи та ключові точки тунелів.

Оцінювати рівень руйнування тунелів ХАМАС важко, оскільки навіть їхня сумарна довжина відома тільки приблизно. Американські та ізраїльські чиновники вважають, що зараз знищено та пошкоджено від 20% до 40% тунелів – переважно на півночі Сектора Гази. Втім, у Вашингтоні зі скепсисом оцінюють прогрес ЦАХАЛу – більшість членів спецгруп, які "опрацьовують" тунелі, є військовими інженерами-саперами, що навчені підривати, а не шукати людей. А як в таких умовах виконати дві цілі, які суперечать одна одній – знищення або захоплення вищих лідерів ХАМАСу і порятунок заручників – взагалі незрозуміло.

Як раніше писав "Телеграф", попри свою жорстку військову кампанію в Секторі Гази, війська Ізраїля ліквідували від 20 до 30 відсотків членів палестинського терористичного угруповання ХАМАС. Це дуже мало за задекларовану ізраїльским урядом ціль – повністю розгромити та знищити ХАМАС, тому до закінчення цієї війни ще далеко.

Нагадаємо, палестинський терористичний рух ХАМАС відхилив пропозицію влади Ізраїлю про нове припинення вогню в Секторі Газа, яке мало тривати два місяці. А переговори, які нещодавно за посередництва США, Катару та Єгипту провели ХАМАС та Ізраїль, були доволі конструктивними, але за їхніми підсумками перемир'я у Секторі не буде.