На ремонт підвалу: в Австрії засудили жінку, що збирала кошти "на потреби українців"

Читать на русском
Автор
515
В Австрії засудили шахрайку, що наживалася на війні в Україні
В Австрії засудили шахрайку, що наживалася на війні в Україні

Жінка брехала, що вивозить з охопленої війною України матерів з дітьми

Жителька Відня "розводила на гроші" доброзичливих австрійців, щоб зробити ремонт у підвалі. Шахрайка вигадала хитру оборудку, в процесі якої, нібито, збирала пожертви для українських жінок, що були змушені виїхати за кордон через війну. Наразі зловмисницю викрито та засуджено.

Про це повідомляє австрійське видання Kurier. 35-річна мешканка Відня опублікувала повідомлення про збір коштів на одній з австрійських онлайн-платформ у березні 2022-го року. В оголошенні вона зазначала, що нібито вивозить з охопленої війною України матерів з дітьми та дає їм притулок у Відні.

"Безробітна 35-річна жінка, мати чотирьох дітей, хотіла переїхати в інше місто разом зі своїм новим партнером. Вони знайшли будинок своєї мрії у місті Баден, Нижня Австрія, який мав лише один недолік — недобудований підвал. Будівельники оцінили ремонт у 60 000 євро. Такої суми у пари не було, а у видачі кредиту їм відмовив банк. Тоді у закоханих і виникла ідея зі збором коштів для українських жінок", — пишуть в австрійському виданні.

Спершу метою жінки було зібрати 100 000 євро, та вже скоро апетити шахраїв виросли. На онлайн-майданчику для благодійних зборів, шахрайка розмістила повідомлення про те, що вона допомагає одному з українських похоронних бюро організовувати гідні похорони загиблих на фронті військових і вбитих мирних жителів. Сума збору склала 500 000 євро і, зрештою, це й привернуло увагу правоохоронців.

В ході судового засідання, прокурор назвав вчинок підсудної "особливо віроломним", адже відповідачка зверталася до "благодійного духу місцевого населення" виключно у власних інтересах.

35-тирічну шахрайку, яка на момент здійснення правосуддя була вагітна п'ятою дитиною, засудили. Втім, суд врахував її "щиросердне каяття та абсолютне зізнання" і виявив поблажливість: замість десяти років позбавлення волі, жінку засудили на 18 місяців ув'язнення умовно. Зі своїм вироком підсудна охоче погодилася.

Прикро, та війна й обставини, з нею пов'язані, створюють "зручне" підґрунтя для шахрайства та інших злочинів. Нещодавно, "Телеграф" писав про те, як не потрапити на гачок шахраїв. Будьте обачними.