Північна Корея заробляє мільйони доларів на волоссі: несподівані результати розслідування

Читать на русском
Автор
1831
Постачання перук спонсорують режим Кім Чен Ина
Постачання перук спонсорують режим Кім Чен Ина. Фото https://tanieperuki.pl

Питання фінансування Північної Кореї цікавить багатьох, враховуючи величезну кількість санкцій, запроваджених щодо держави

Корейська Народно-Демократична Республіка (КНДР) заробляє величезні суми на постачанні до Китаю перук, бород та вій. Тільки у 2023 році було експортовано 1680 тонн цього товару на суму 167 мільйонів доларів.

Північна Корея є найбільшим постачальником перук, вій та накладних борід. Приблизно 60% всього експорту держави до Китаю припадає саме на цю продукцію, повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Китай гальмує будівництво російського газопроводу

Як КНДР обходить санкції

Режим Кім Чен Ина не може вільно торгувати з іншими країнами. Але на допомогу прийшов Китай. Він є основним імпортером перук та вій. Продукцію в Китаї пакують у нову упаковку. Ці товари поставляються до країн Заходу під виглядом китайських.

Постачання борід, перук та вій почалося ще у 2000-х роках. Саме тоді налагодили виробництво штучних вій у Північній Кореї.

Китаю вигідно отримувати якісну продукцію за дешевою ціною. КНДР теж має свій інтерес. Північна Корея завдяки Китаю обходить західні санкції та отримує іноземну валюту у величезних кількостях.

У Китаї не заперечують співпрацю із Північною Кореєю

Джерело повідомляє, що у Китаї не приховують інформацію про постачання товарів з КНДР. Ситуацію прокоментував представник міністерства закордонних справ Китаю. Він заявив, що між державами дружні відносини та їх двостороння співпраця є цілком нормальною.

Зазначимо, що Північна Корея входить до списку країн, проти яких запроваджено найбільшу кількість санкцій. Все почалося після першого випробування ядерної зброї державою у 2006 році. Тоді на Заході запровадили низку обмежень проти КНДР. Перші санкції включали заборону на постачання зброї та предметів розкоші.

Друге випробування ядерної зброї відбулося у 2009 році. Захід знову відповів санкціями. Ембарго на військові товари розширили. Також було ухвалено резолюцію, яка дозволяє доглядати кораблі, що прямують до КНДР.

Санкції також посилювалися у 2010, 2013, 2016, 2017, 2018, 2022 роках. У 2023-му офіційні Москва та Пекін скасували обмеження проти КНДР.

Раніше "Телеграф" писав, що Північна Корея передавала снаряди Росії. В українській розвідці прокоментували цю інформацію та розповіли про подробиці.