Надприбуткам може настати кінець: країни G7 вирішили завдати Росії болючого удару

Читать на русском
Автор
2885
Колаж "Телеграф"

Попередні дії у цьому напрямку були не дуже ефективними

Країни Великої сімки прагнуть обмежити здатність Росії використовувати величезний тіньовий флот танкерів для доставки своєї нафти. Це є останньою ознакою посилення західних санкцій проти Москви.

Про це пише Bloomberg. Зазначається, що Росія за допомогою непублічних трейдерів і судноплавних компаній зібрала сотні танкерів для транспортування своєї нафти після того, як країни Великої сімки та її союзники встановили обмеження на ціну. Це дозволило Москві транспортувати нафту без використання західних послуг, таких як кораблі, страхування та фінанси — що було нормою до війни в Україні.

Але тепер країни, які підписалися на ліміт цін, працюють над тим, щоб повернути ці вантажі західним постачальникам послуг, повідомила керівник відділу ліміту цін на нафту в Управлінні з впровадження фінансових санкцій Великої Британії Ольги Дімітреску.

"Ми хочемо повернути ці обсяги до флоту G-7. Ми ускладнюємо для Росії використання свого тіньового флоту, що, своєю чергою, призведе до повернення більшого обсягу до флоту G-7, де постачальники послуг дотримуються обмежень", — зазначила вона, підкресливши, що в рамках цих зусиль відбулися дискусії з урядами по всьому світу щодо морських та екологічних ризиків, які створює тіньовий флот.

Європейський Союз також вжив заходів щодо обмеження продажу старих танкерів невідомим власникам, фактично ускладнюючи поповнення тіньового флоту. Наприкінці минулого року США зазначили, що планують посилити дотримання ліміту ціни після того, як на судна та компанії, які, як вважалося, порушили політику, було накладено серію санкцій. Відтоді кількість призначень сповільнилася, але Дімітреску заявила, що очікує подальших дій у другому кварталі.

"У другому кварталі ми, ймовірно, збільшимо ставку на правозастосування та продовжимо вживати заходів проти суб’єктів, залучених до шахрайства. Нашим загальним пріоритетом є посилення відповідності та забезпечення виконання механізму політики", — підсумувала вона.

Нагадаємо, у січні цього року пролунало багато вибухів на низці нафтових заводів Росії, це значно вплинуло і на швидкість виробництва. В останній тиждень першого місяця року темпи нафтопереробки на території РФ впали до найнижчого рівня за два місяці через "проблеми" на заводі ПАТ "Новатек" та НПЗ ПАТ "Роснафта".