Україна постаралася: у РФ зупинився один із найбільших заводів з переробки нафти

Читать на русском
Автор
1279
Туапсинський нафтопереробний завод
Туапсинський нафтопереробний завод. Фото twitter

Через пожежу пошкоджено одну з найважливіших установок на заводі

У Росії зупинив роботу єдиний нафтопереробний завод на чорноморському узбережжі. Роботу Туапсинського НПЗ "Роснефті" паралізовано після атаки дронів 25 січня.

Про це повідомляє Російська служба The Moscow Times з посиланням на джерело Reuters. Цей завод входить до десятки найбільших НПЗ країни й за рік переробляв до 9 млн тонн сировини.

Внаслідок удару дронів почалася пожежа на заводі та згоріла вакуумна установка. Ремонт триватиме довго: до кінця лютого-початку березня, тож швидко відновити роботу Туапсинський нафтопереробний завод не зможе.

Завод був побудований в 1929 році і є найстарішим з тих, що нині діють у Росії. За 2023 рік Туапсинський НПЗ переробив 8,85 млн тонн нафти, виробив 1,6 млн тонн нафти, 3,1 млн тонн високосірчистого дизпалива, 1,15 млн тонн вакуумного газойлю і 2,95 млн тонн топкового мазуту. Нафтопродукти експортують до Малайзії, Китаю, Сінгапуру і Тайваню.

Нагадаємо, що ЗСУ за тиждень завдали серії ударів по нафтогазовій інфраструктурі Росії: 18 січня атакували нафтовий термінал у Ленінградській області; 19 січнягоріла нафтобаза "Роснефті" у Клинцях Брянської області; 21 січня в результаті атаки спалахнув термінал "Новатека" в морському порту Усть-Луга в Ленінградській області. Пожежу на останньому об’єкті вдалося загасити за добу, а роботу термінал відновив 24 січня.

Туапсинський НПЗ став четвертим об’єктом, на який було здійснено атаку дронів 25 січня.

Як писав Bild, ЗСУ змінили тактику своїх ударів. Замість атак лише на військові об’єкти вони перейшли до атак на об’єкти, які обслуговують як цивільне населення, і військово-промисловий комплекс Росії. Новими та цілком законними цілями стали об’єкти, які відіграють ключову роль у підтримці та постачанні російської армії.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що у Донецьку пролунали потужні вибухи. Як виявилось, постраждав офіс путінської партії.