Хто б сумнівався: у Газі під місцевим штабом ООН виявили базу терористів з ХАМАС

Читать на русском
Автор
2960
Одна з кімнат у знайденому підземному центрі ХАМАС
Одна з кімнат у знайденому підземному центрі ХАМАС. Фото timesofisrael.com

Терористи розмістили під штабом ООН велику підземну фортецю

Не встиг вщухнути скандал із тим, що співробітники Близькосхідного агентства ООН з питань допомоги палестинським біженцям (БАПОР) брали участь у нападі терористів з ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, як спалахнув черговий, пов'язаний із тою ж самою структурою. Під штаб-квартирою БАПОР в Газі знайшли величезний підземний центр обробки даних, який належав терористам ХАМАС.

Про це пише видання The Times of Israel. Зазначається, що знайдений солдатами Армії оборони Ізраїля об'єкт був укомплектований усім, що потрібно для довгої та автономної роботи під землею.

Зокрема у центрі знайшли власну електропідстанцію, промислові акумуляторні блоки живлення, житлові приміщення, казарми, офіси, кімнати для серверних установок. Центр знаходився у місці, де Ізраїль навіть не думав би його шукати, а якби й знайшов – авіаудар йому точно не загрожував. Його завданням було збирати, обробляти та зберігати дані зв'язку, у тому числі перехоплень.

БАПОР, заявили ізраїльські військові, безумовно було залучено та знало про центр. У будівлі знайшли схованки зі зброєю, документи та пристрої, які містять докази використання терористами. Серверна кімната БАПОР була розташована над центром ХАМАС та зв'язана із ним багатьма кабелями – тобто, мав місце інтенсивний обмін даними.

"Немає сумнівів, що співробітники БАПОР знали, що ХАМАС копає під ними величезний тунель. БАПОР забезпечує прикриття для ХАМАС, БАПОР точно знає, що відбувається під землею, і БАПОР використовує свій бюджет для фінансування деяких військових можливостей ХАМАС, це точно", — сказав журналістам командир 401-ї бронетанкової бригади полковник Бенні Аарон.

На інформацію вже відреагував керівник Агентства Філіп Лаццаріні. Він спробував виправдатися, заявивши, що у БАПОР нібито нічого не знали про те, що під їхніми ногами знаходиться великий підземний комплекс, де знаходиться дуже багато людей.

"БАПОР не знало, що знаходиться під його штаб-квартирою в Газі. БАПОР є організацією, що займається людським розвитком і гуманітарною організацією, яка не має досвіду у військовій сфері та сфері безпеки, а також здатності проводити військові інспекції того, що знаходиться або може бути під його приміщеннями", – написав Лаццаріні.

Як писав "Телеграф", 27 грудня 2023 року Великобританія та Італія заявили, що призупиняють фінансові платежі до Агентства Організації Об’єднаних Націй (ООН) для допомоги палестинським біженцям (БАПОР). Причиною стала підозра у співпраці кількох працівників із терористичним угрупованням ХАМАС.

У січні ще одна країна після США призупинила фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA) після ряду звинувачень його співробітників у причетності до нападу ХАМАС на Ізраїль. Про відповідне рішення повідомила Японія.