Останній оплот ХАМАС: Ізраїль готує нову велику операцію в Газі

Читать на русском
Автор
Рафах – останнє велике місто, яке ще контролює ХАМАС
Рафах – останнє велике місто, яке ще контролює ХАМАС. Фото Gettyimages, колаж Телеграф

Зараз у тому районі знаходиться понад 1,3 мільйона біженців від війни на півночі Гази

Армія оборони Ізраїля готує велику військову операцію, спрямовану на останній оплот палестинських терористів з організації ХАМАС у Секторі Гази. Мова йде про місто Рафах, яке знаходиться на півдні анклаву, біля єгипетського кордону.

Про це пише видання The Times of Israel. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху наказав військовим розробити план знищення бойовиків ХАМАС в місті – але перед цим буде потрібно евакуювати мирне населення із зони бойових дій.

"Неможливо досягти мети війни зі знищення ХАМАСу, залишивши їх чотири батальйони в Рафаху. З іншого боку, очевидно, що масштабна операція в Рафаху вимагає евакуації мирного населення із зон бойових дій", – сказали у канцелярії Нетаньяху.

При цьому зараз у районі міста Рафах знаходиться щонайменше 1,3 млн палестинців, які втекли від бойових дій з північної частини Сектора Гази. Переважна частина мешкає у наметових таборах чи притулках, збудованих силами ООН. Якщо на цій місцевості розгорнуться бойові дії, жертви серед цивільних можуть бути жахливими.

Нагадаємо, раніше Європейський Союз розробив план для "надійного, всеосяжного вирішення" ізраїльсько-палестинського конфлікту. Водночас у ЄС вважають, що забезпечити підтримку плану державами-членами ЄС і регіону буде важко.