Ірано-ізраїльська війна: Тегеран та його "проксі" масово атакують Єврейську державу дронами та ракетами

Читать на русском
Автор
2312
Іран напав на Ізраїль Новина оновлена 14 квітня 2024, 04:07
Іран напав на Ізраїль. Фото Колаж "Телеграф"

Оперативно про війну Ізраїля та Ірану

Іран 13 квітня пізно ввечері офіційно оголосив про атаку Ізраїля у відповідь на те, що 1 квітня іранські генерали з КВІР загинули у сирійському Дамаску після ізраїльського ракетного удару. Вже відомо про запуск дронів з території Ірану, а також про потужні ракетні удари з території Південного Лівану по Ізраїлю.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про усе, що відомо про війну двох країн. Більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

03:55 Збройні сили США, Британії, Франції та Йорданії допомагали Ізраїлю відбивати атаку Ірану.

03:40 В Ізраїлі оцінили кількість випущених Іраном ракет та безпілотників у понад 200 одиниць. В ЦАХАЛ визнали, що кілька ракет впали на території однієї з військових баз – але нібито завдали тільки "невеликих пошкоджень".

03:20 Схоже, що так звана "атака відплати" завершилася. Ізраїльські літаки вистежують залишки ракет та безпілотників. Поки що відомо про загибель трьох осіб в Йорданії внаслідок падіння збитого іранського БПЛА.

03:05 Ізраїль "дає зелене світло" військовій відповіді Ірану. Зараз відомо про активні переговори міністрів оборони Ізраїля та США.

02:55 За даними США, Іран сумарно запустив по Ізраїлю понад 150 крилатих та балістичних ракет. Іранські офіційні особи заявили про ураження КВІР усіх запланованих цілей.

02:30 Надходить інформація про запуски та перші "прильоти" іранських балістичних ракет. Офіційно ізраїльські чиновники вже заявили про "перехоплення 99% ракет та безпілотників". Тим часом в Мережі публікують відео вибухів та збитих ракет.

02:10 Над Єрусалимом також чутно вибухи, працює ізраїльська протиповітряна оборона. Збиваються ракети та залишки безпілотників, які були запущені іранським режимом та його підконтрольними терористами.

Напад Ірану на Ізраїль

01:50 На півдні Ізраїля чутно вибухи, почав працювати "Залізний купол".

Тим часом іранське представництво в ООН зробило заяву, яку можна розцінювати, як кінець іранської атаки:

"Питання вичерпане, але ізраїльський режим може зробити ще одну помилку, і тоді реакція Ірану буде набагато жорсткішою", – сказано у повідомленні.

01:30 Ракети, які раніше запустив Іран, можуть виявитися крилатими, а не балістичними, оскільки вони все ще не фіксуються у повітряному просторі Ізраїля. Тим часом ізраїльські ЗМІ заявили, що понад 100 безпілотників вже було перехоплено за межами ізраїльського повітряного простору.

01:20 Іран заявив, що атака на Ізраїль – "право на самооборону", а також додав, що цілями будуть "тільки військові об'єкти".

01:10 За непідтвердженою інформацією, британські винищувачі зараз займаються перехопленням іранських безпілотників біля кордону Іраку і Сирії.

00:50 З'явилися відеопідтвердження запусків та прольотів ракет Ірану по Ізраїлю. Також показано обстріл Ізраїля з території Лівану.

00:40 Іранське інформаційне агентство IRNA повідомило, що Іран запустив балістичні ракети у бік Ізраїля.

00:30 Ліван та Ірак закрили свій повітряний простір. У перехопленні іранських безпілотників візьмуть участь винищувачі США, Ізраїля, Британії та ППО Йорданії.

00:20 ABC News із посиланням на офіційних осіб США пише, що очікується запуск 400 до 500 безпілотників і ракет з Іраку, Сирії, південного Лівану і хуситів.

00:10 Ізраїль очікує ракетних пусків з території Ємену.

00:00 Ізраїль вже заявив про готовність та бажання завдати ударів у відповідь по Ірану. Тим часом Іран погрожує атакувати будь-яку країну, яка допоможе Ізраїлю відбивати атаки, або надасть свій повітряний простір для удару у відповідь. Попри це, США та Йорданія вже заявили, що будуть допомагати Ізраїлю як мінімум відбивати атаку.

До атак на Ізраїль тим часом вже доєдналися терористи з "Хезболли", які атакували з Південного Лівану ракетами. У відповідь ВПС Ізраїля вдарили по об'єктам "Хезболли" у Лівані.

Як відомо, у понеділок, 1 квітня, по будівлі консульства Ірану в Дамаску було завдано авіаудару. Внаслідок удару загинули кілька співробітників посольства, а також бригадний генерал Мохаммад Реза Захеді, який також є командувачем елітних сил "Кудс" у Сирії та Лівані, а також два його помічники.

Після цього західні розвідки повідомили, що Іран готує удар у відповідь, який може включати застосування сотень ракет і безпілотників.