Чому В'єтнам не дасть Путіну стару радянську зброю. Відповідь вас здивує

Читать на русском
Автор
17196
Володимир Путін з президентом В'єтнаму То Ламом. Ханой Новина оновлена 20 червня 2024, 13:37
Володимир Путін з президентом В'єтнаму То Ламом. Ханой. Фото kremlin.ru

Місця призначення азійського мінітурне Путіна обрано не випадково

Одразу після візиту Володимира Путіна до Північної Кореї кремлівський диктатор полетів до В’єтнаму. Якщо у випадку КНДР візит мав виключно військово-політичний характер, то переговори у Ханої переслідують торгово-економічні цілі Москви.

В’єтнам – одна з найбільших економік Південно-Східної Азії, яка поступово забирає у Китаю роль "світової фабрики". Частина західного бізнесу передислоковує свої виробничі потужності з КНР до СРВ (Соціалістична Республіка В’єтнам), а географічне положення та участь в інтеграційних процесах АСЕАН робить Ханой такими собі воротами для Кремля у регіон.

Ворота Кремля у регіон

В’єтнамські та російські представники заявляють, що економічні та енергетичні питання стануть основними темами двосторонніх перемовин Путіна з президентом СРВ То Ламом. РФ зацікавлена досягти угоди про вільну торгівлю В’єтнаму з блоком ЄАЕС та підвищення обсягу загального товарообігу між країнами. Окремо мають обговорити допомогу з боку Ханою у питанні постачання товарів подвійного використання у Росію.

Географічне положення В’єтнаму та його членство в АСЕАН має допомогти Росії збільшити свою політичну та економічну присутність в Південно-Східній Азії. Москва зацікавлена в ринку регіону, в умовах пошуку альтернативних торгових шляхів та лазівок отримання критичних технологій. Проте на даному етапі частку російських товарів в АСЕАН оцінюють у мізерних масштабах.

Принцип "трьох не"

В’єтнам у зовнішній політиці дотримується нейтралітету та принципу "трьох не": не вступати у військові союзи; не дозволяти іноземним державам розміщувати військові бази на своїй території; не вступати в союзи з якоюсь країною проти третьої. Завдяки цій особливості Ханой зберігає хороші дипломатичні відносини з усіма глобальними а́кторами – США, КНР, Саудівська Аравія, Індія, ЄС, Японія та РФ, а це дозволяє отримувати великі іноземні фінансові вкладення, враховуючи сприятливий інвестиційний клімат в країні.

Принцип нейтралітету СРВ дозволяє казати про неможливість залучення країни до російсько-української війни за прикладом КНДР. Ханой має великі запаси радянського і російського озброєння. Зрозуміло, що РФ зацікавлена у цій зброї, проте шансів досягти успішного результату у перемовинах щодо військово-технічного співробітництва з в’єтнамською стороною майже нема. Скоріше за все, Москва намагатиметься зберегти свій статус найбільшого постачальника озброєння до В’єтнаму, і деякі види зброї Кремль досі експортує до СРВ.

Російсько-в’єтнамські відносини ґрунтуються на старих зв’язках часів Холодної війни. СРСР завжди був відданим союзником комуністичного В’єтнаму у період війни із США та КНР. Тодішня військова, політична та економічна підтримка Москви на тривалий час сформувала позитивний образ Росії у в’єтнамського політичного керівництва. І попри міжнародну ізоляцію РФ, Ханой продовжуватиме підтримувати тісні відносини з російськими "товаришами".