Житло комфорт-класу у Києві: скільки доведеться заплатити за іпотекою на 20 років

Читать на русском
Автор
Ціна іпотеки у столиці
Ціна іпотеки у столиці. Фото My.ua

Перевагою стане покупка комфортного житла

Щоб купити 1-кімнатну квартиру в Києві з нуля, українцеві доведеться відкладати зарплату майже 10 років, і альтернативою тому може стати іпотека. В цьому випадку можна придбати 2-кімнатне житло в житловому комплексі комфорт-класу, що обійдеться теж недешево, зате не всю зарплату доведеться відкладати.

Про це "Телеграфу" розповіла перша заступник голови правління "Глобус банку" Олена Дмітрієва. За її словами, така квартира площею близько 70 кв. м коштуватиме позичальнику 2,5 млн грн.

Якщо перший внесок буде 30% від ціни житла, або 750 тис. грн., то сума кредиту складе 1,75 млн. грн. У цьому випадку разова банківська комісія за видачу позики передбачена у розмірі 1,99% від суми кредиту (тобто 34 825 грн), а щомісячні платежі за кредитом становитимуть у середньому 21 тис. грн (при цьому розмір процентної ставки може залежати від умов співробітництва та девелопера).

Так, за словами банкіра, виглядає приклад типової іпотечної угоди щодо спільних програм банків та девелоперів.

"Розвиток іпотеки саме на первинному ринку важливий не лише з урахуванням ціни для покупця (придбання житла на стадії зведення обійдеться в середньому на 30% дешевше), а й стимулюватиме розвиток будівництва як однієї з ключових галузей економіки країни", — підсумувала Олена Дмітрієва.

Тим часом у Києві можна винайняти квартиру, в якій навіть передбачена спеціальна кімната для деяких пікантних занять.