Главу Естонської православної церкви більше не хочуть бачити в країні: офіційне рішення

Читать на русском
Автор
Митрополит Євген (Валерій Решетніков)
Митрополит Євген (Валерій Решетніков). Фото Скріншот відео

Дія посвідки на проживання митрополиту продовжувати не збираються

Естонська держава не продовжуватиме посвідку на проживання предстоятелю Естонської православної церкви Московського Патріархату митрополиту Євгену. Причиною цього став той факт, що його діяльність загрожує безпеці країні.

Таку заяву зробив начальник Прикордонного управління Північної префектури Індрек Ару. Про це у четвер, 18 січня, пише газета Postimees.

Митрополит Євген, він же громадянин РФ Валерій Решетніков, подав заяву про продовження посвідки на проживання до Департаменту поліції та прикордонної охорони. Проте його відхилили. Нинішній тимчасовий дозвіл на проживання закінчується 6 лютого.

"Держава прийняла рішення відмовити у продовженні посвідки на проживання, оскільки Решетніков підтримує агресора в його публічній діяльності та виступах, і він не змінив своєї поведінки, попри попередження", — сказав Ару.

Зазначається, що представники Міністерства внутрішніх справ неодноразово розмовляли з Решетніковим і доносили до нього, що йому необхідно припинити виправдовувати кремлівський режим та військову діяльність РФ у ході своїх публічних виступів. Попри попередження, Решетніков не змінив своєї поведінки. Тому його дії є загрозою безпеці країни.

Своєю чергою, міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс заявив, що патріарх є продовженням Кремля.

"Як релігійний лідер він благословляє російську агресію. Усі ми пам’ятаємо теми, які обговорювалися. Це рішення було прийнято виходячи з його конкретного профілю. Естонська держава жодним чином не втручається у внутрішні справи церкви. Церква може продовжувати свою звичайну діяльність. Однак церква матиме можливість. знайти нового лідера, який дихає в тому ж ритмі, що й уся Естонія", — сказав він.

Після того як дія тимчасової посвідки пройде 6 лютого, Решетніков повинен буде покинути країну.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що путінський патріарх Кирило зробив різку заяву, сказав, що живе в "еб…країні". Однак пізніше він замінить мат на слово "вільній".