Найгіршого вдалося уникнути: з’явилися попередні результати виборів у Франції

Читать на русском
Автор
Найгіршого вдалося уникнути: з’явилися попередні результати виборів у Франції Новина оновлена 07 липня 2024, 22:18

Ультраправі можуть розраховувати на третє місце

У Франції добіг кінця другий тур парламентських виборів. За даними екзитполів найгірший сценарій не відбувся і більшість залишається у лівого табору.

Таку інформацію наводить Le Monde. Зазначається, що перед виборами багато прогнозів показували, що ультраправа партія прихильниці Росії Марін Ле Пен зможе сформувати абсолютну більшість, проте тепер стає зрозуміло, що вона навіть не отримає простої більшості.

За оцінками інституту Ipsos для французьких ЗМІ, перше місце займе коаліція "Новий народний фронт", яка отримає від 172 до 192 місць у парламенті. Ця партія переважно складається з соціалістів, комуністів, "зелених" та інших прихильників лівих ідеологій.

Друге місце отримає партія чинного президента Еммануеля Макрона, яка може розраховувати на 150-170 місць.

А ось партія Ле Пен попередньо отримає від 132 до 152 місць, тоді як її потенціальні союзники, права "Республіка", можуть набрати 57-67 місць.

Для формування абсолютної більшості необхідно 289 місць, тобто якщо прогноз вірний, то жодна партія не зможе сформувати уряд самостійно, а значить формуватиме коаліції.

Варто зазначити, що "Новий народний фронт" складається з різношерстих сил, які мають суттєві розбіжності один з одним, але об’єднані бажанням не дати перемогти ультраправим. Вони виступають за продовження допомоги Україні, але таку позицію в основному поділяють місцеві соціалісти, серед інших ліворадикальних сил є і прихильники проросійських ідей. Однак варто розуміти, що більшість виборців коаліції все ж таки мають проукраїнські погляди.

Нагадаємо, що через побоювання про те, що ультраправі можуть прийти до влади, Париж охопили масштабні протести. Люди вийшли на вулиці з плакатами та гаслами "Фашисти, геть!". Тим самим вони хотіли висловити своє обурення участю ультраправих у виборах та закликати людей не голосувати за проросійські сили.