Плануєте переїзд? Як це вплине на субсидію

Читать на русском
Автор
Адреса домогосподарства вказується в заяві на отримання субсидії
Адреса домогосподарства вказується в заяві на отримання субсидії. Фото Колаж "Телеграфу"

Отримувати субсидію одночасно за двома адресами не можна

В Україні мешканці, які не можуть впоратись самостійно з комунальними платежами через низький рівень доходу, можуть звернутися за допомогою до держави і отримувати, зокрема, субсидію на оплату житлово-комунальних послуг. У разі переїзду родини в інше місце про це потрібно повідомляти у Пенсійний фонд.

Це потрібно зробити протягом місяця, після того місяця в якому ви приїжджаєте. Видача субсидії по старій адресі буде припинена, але право отримувати субсидію не зникає. Для того, щоб продовжити її отримувати за новою адресою потрібно подати нові декларацію про доходи та заяву. Зазначимо, що якщо ви евакуюєтесь та отримуєте довідку ВПО на новій території, мати договір оренди житла, щоб отримувати на нього субсидію не обов'язково.

Також потрібно повідомляти Пенсійний фонд, якщо частина мешканців домогосподарства переїжджає за новою адресою. Варто зазначити, що якщо житло ви придбали, продавши попереднє, то ці гроші не враховуються в сукупний дохід домогосподарства за однієї умови. Якщо нову квартиру або будинок ви купили протягом шести місяців після продажу попереднього і це єдине житло, то право на субсидію не зникає, а такі доходи не враховуються.

Раніше "Телеграф" розповідав, що окрім переїзду та зміну складів членів домогосподарства потрібно повідомляти у Пенсійний фонд також і про інші зміни в житті. Частина з них, зокрема майнові зміни, такі як отримані великої суми прибутку або продаж валюти, впливають на право отримання субсидії або на її суму.