Дещо подешевшало, але... Які продукти в Україні подорожчали найбільше і що буде далі

Читать на русском
Автор
Продукти
Продукти. Фото freepik.com

При цьому деякі позиції навіть впали у ціні

Середні ціни на продукти харчування в Україні в січні 2024 року, порівняно з цим же місяцем минулого року, зросли на 3,7%. Хоча загалом інфляція сповільнюється, овочі залишаються у лідерах подорожчання.

За даними Державної служби статистики, найбільше порівняно із січнем 2023 року подорожчали овочі – на 13,1%. Дещо менше зросли ціни на м’ясо та м’ясопродукти – 10,3%. Вершкове масло подорожчало на 10,2%. Молоко зросло у ціні на 9,3%, сир – на 7,6%, хліб – на 5,8%, риба – на 5,3%, фрукти – на 2,3%.

Проте є й приємні винятки з цієї тенденції. Три важливі продукти подешевшали й суттєво: яйця — на 18,7%, олія — на 16,1%, цукор — на 8,4%.

Керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" у Львові Тетяна Попович прогнозує, що вартість деяких овочів найближчим часом може зрости ще на 2-7%. Розмір подорожчання залежить від виду продукту та загальних економічних умов України. Вона додала, що овочі дорожчають із низки причин, серед яких інфляційні процеси, загальні економічні умови, погодні фактори, світові ринкові тренди.

Раніше "Телеграф" розповідав, що в Україні стрімко дешевшає морква. У супермаркетах овоч вже знизився в ціні порівняно із січнем, і ймовірно буде дешевшати й надалі, оскільки пропозиція від місцевих господарств зростає.