Капуста та цибуля найдешевші, а картопля - найдорожча: чи зміняться ціни на овочі борщового набору

Читать на русском
Автор
Базар
Базар. Фото Pixabay

На ситуацію впливають одразу декілька чинників

У перші місяці 2024 року певні види продуктів борщового набору виросли в ціні, хоча морква та цибуля показали українцям невелике здешевшання.

Як каже Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" м.Львів для "Телеграфу", наразі ріпчаста цибуля на львівському ринку коштує 11-15 гривень, а от морква — 12-13 гривень. За один місяць ціна впала у 2,5 раза та на 45% відповідно.

За словами фахівця, усі інші овочі борщового набору залишаються дорожчими у порівнянні з минулим роком.

"Однак протягом останнього тижня спостерігалося легке зниження цін на білоголову капусту на 14%, внаслідок чого її вартість встановилася на рівні 10-12 гривень за кілограм. Аналогічно, ціна на картоплю знизилася на 12%, тепер вона пропонується за 15-17 гривень за кілограм. Незважаючи на це незначне подешевшання, картопля та капуста все ще коштують суттєво дорожче, порівняно з показниками лютого минулого року. Найстабільнішим показником з початку року залишаються ціни на буряк на рівні 12-14 грн за кг, тобто на 42% дорожче, ніж на початку лютого минулого року", — пояснює Попович.

Таку ситуацію на ринку можна пояснити кількома причинами:

  • зміни в умовах виробництва;
  • погодні умови;
  • збільшення витрат на логістику;
  • інші складові виробничого процесу.

Вона прогнозує, що вартість деяких овочів може вирости ще на 2-7%. Сума збільшення залежатиме від виду продукту та загальних економічних умов в Україні.

Чому вартість овочів буде переписана

  • зміна в попиті та пропозиції товару на ринку;
  • інфляційні процеси;
  • загальні економічні умови;
  • погодні фактори;
  • світові ринкові тренди.

"Очікуване зростання цін на овочі борщового набору є важливим індикатором для ринку агропродукції в Україні, вказуючи на потребу в адаптації стратегій як для виробників, так і для споживачів", — резюмувала експертка.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, коли українцям готуватись до нових цін на популярні види м'яса.