Розкрийте свій потенціал: прості звички допоможуть покращити пам’ять

Читать на русском
Автор
Забудькуватість — поширене явище
Забудькуватість — поширене явище. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Поліпшення пам’яті — це не тільки корисно, а й захопливо

У сучасному світі увага стала менш стійкою. Ми постійно знаходимося біля екранів комп’ютерів та смартфонів, отримуючи доступ до будь-якої інформації всього за кілька кліків.

Цифрова епоха змінила нашу здатність концентруватися та запам’ятовувати. Тепер пам’ять не така важлива для повсякденного життя. День народження? Встановіть нагадування. Не пам’ятаєте, як дістатися ресторану? Використовуйте GPS. Номер телефонів? Вони завжди під рукою.

Якщо є почуття, що ви постійно щось забуваєте і вас це турбує, варто попрацювати над покращенням уважності та пам’яті. Для цього є досить прості способи, які описує Fastcompany.

Як покращити свою пам’ять

Використовуйте асоціації та системи. Мозок може обробляти лише три-чотири порції інформації за один раз. Щоб обійти цю лазівку, сортуйте факти та інформацію за допомогою менімонічних прийомів, таких як абревіатури, рими та пісні. Наприклад, діти навчають абетку за допомогою пісень.

Зосередьтеся. Багатозадачність знижує продуктивність та пам’ять. Вимкніть фактори, які відвертають вашу увагу і цілеспрямовано запам’ятовуйте важливі моменти.

Пишіть від руки. Це уповільнює процес, але допомагає краще засвоювати інформацію. Коли ви пишете повільно і вдумливо, ваш мозок активніше бере участь у процесі.

Навчайтеся на помилках. Помилки допомагають мозку вчитися ефективніше. Активне запам’ятовування через практику, наприклад, тести, краще закріплює інформацію, ніж просто читання.

Залучайте почуття. Прикріплюйте інформацію до запахів, звуків, образів – це допомагає краще запам’ятати. Наприклад, якщо хочете запам’ятати, де поклали ключі, зверніть увагу на навколишнє оточення.

Створіть "Палац пам’яті". Подумки зв’яжіть інформацію зі звичними місцями, наприклад, предметами у вашому будинку. Це допомагає організувати та структурувати запам’ятовування.

Як змінити спосіб життя для покращення пам’яті

Поліпшити здатність запам’ятовувати певні речі у певних ситуаціях допоможуть кілька простих звичок.

  • Фізична активність. Регулярні вправи покращують роботу мозку, особливо у сфері пам’яті.
  • Різноманітність досвіду. Чим різноманітніша ваша діяльність та взаємодії, тим більше епізодичних спогадів, які зміцнюють вашу пам’ять.
  • Читання. Читання книг допомагає активувати робочу та епізодичну пам’ять, що особливо корисно з віком.
  • Соціальна підтримка. Спілкування з друзями та сім’єю знижує стрес та допомагає покращити пам’ять.

Тренування пам’яті може стати творчим та розслаблюючим заняттям. Незалежно від того, чи використовуєте ви "палац пам’яті", пишете нотатки від руки, робота над пам’яттю покращує якість вашого життя та допомагає краще орієнтуватися у світі.

Раніше "Телеграф" розповідали, що обов’язково робити після пробудження. Усього п’ять ранкових звичок згодом допоможуть стати успішною людиною.