"Є багато питань": у Держдепі США висловились щодо гарантій безпеки для України

Читать на русском
Автор
934
Деніел Сайзек
Деніел Сайзек. Фото state.gov

У США поки немає конкретних рішень з цього питання

У США обговорюють питання щодо договору з Україною у сфері безпеки. У Держдепартаменті впевнені, що Україні потрібна довгострокова підтримка.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив представник Державного департаменту США Деніел Сайзек. Водночас він зазначив, що будь-яка угода потребує схвалення Конгресу.

"І, напевно, це можна зробити іншими способами. Але зазвичай потрібне схвалення Сенату для подібних угод. Тому є багато питань, як це зробити", — підкреслив Сайзек.

Він нагадав нещодавнє інтерв'ю російського диктатора Володимира Путіна, у якому той висловив свою думку про Україну. Сайзек підкреслив, що "поки таке лідерство є в Росії, Україна залишається в небезпеці".

"І, можливо, залишиться в небезпеці і після цього лідера. Тому Україні потрібна підтримка Європи, підтримка США", — зазначив він.

Крім того, Сайзек заявив, що угода, яка була підписана між Україною та Великою Британією, теж важлива. Представник Держдепу додав, що "мужність та здібності ЗСУ гарантують безпеку України".

Нагадаємо, 12 січня президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між двома країнами. Цей договір розрахований на 10 років.

Україна та Франція теж планують незабаром підписати двосторонню угоду про зобов'язання у сфері безпеки. Як заявив міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне, точних термінів назвати поки що неможливо, але це станеться "найближчим часом" – до того ж угода буде відрізнятися від "британської".