Як менше платити за електроенергію: експерти YASNO дали кілька порад

Читать на русском
Автор
Використовувати електрику слід розумно
Використовувати електрику слід розумно. Фото Ілюстративне фото

Українцям розповіли, що треба робити, щоби менше платити за світло

Щоб не переплачувати за комуналку, потрібно не лише правильно знімати показники лічильника світла, а й економити електроенергію. Зробити це можна за допомогою спеціального освітлення або навіть перестановки меблів.

На порталі YASNO експерти з енергоефективності розповіли, як економити кошти та при цьому не втрачати комфорту. За їхніми словами, найбільшої економії можна досягти, дотримуючись рекомендацій у комплексі.

Перше, на що радять звернути увагу, — це освітлення. Щоб заощаджувати на платіжках, рекомендують встановити енергоефективні джерела світла. Ця порада підійде тим, у кого й досі стоять лампи розжарювання.

Крім того, слід контролювати рівень освітлення. У кімнатах, які найчастіше використовуються, краще встановити інтенсивне освітлення. У тих, що використовуються рідко, краще встановити слабке освітлення (тамбур або комора, наприклад). Крім того, в деяких кімнатах можна встановити датчики руху і світло вмикатиметься лише, коли зафіксує рух у приміщенні.

По можливості краще використовувати локальне освітлення, до якого належать бра, настільні лампи або торшери. Вони споживають у рази менше електроенергії, ніж люстри з кількома лампочками.

Також можна зробити перестановку меблів, щоб громіздкі предмети інтер’єру не заважали попаданню в приміщення природного світла. Можна, наприклад, організувати робоче місце біля вікна, щоб відстрочити використання ламп.

Ну і найпростіша порада — завжди вимикати світло при виході з кімнати. До цього потрібно привчити всіх членів сім’ї, і тоді економія буде ефективною.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що не можна робити із газовим лічильником. Українцям розповіли, за що може загрожувати штраф до 100 тисяч гривень.