Корупція на 500 млн, сепаратизм та зв’язки з Росією: топ-5 скандалів ексголови українського футболу Павелка

Читать на русском
Автор
2686
Андрій Павелко
Андрій Павелко. Фото https://www.facebook.com/andriy.pavelko

Наразі функціонер перебуває у СІЗО

Через рік безвладдя вітчизняний футбол отримав нового главу. Головою Української асоціації футболу став наш легендарний форвард, володар "Золотого м’яча" Андрій Шевченко. На цій посаді найкращий гравець світу замінив свого тезку, Андрія Павелка, якого було відсторонено від посади керівника УАФ рішенням суду ще у лютому 2023 року. А до того він був заарештований у рамках розслідування низки кримінальних проваджень та направлений до СІЗО, де перебуває досі.

"Телеграф" згадав ТОП-5 скандалів Андрія Павелка на посаді глави УАФ, хоча насправді їх було значно більше.

Корупція на 550 мільйонів

Необхідність у виборах глави УАФ настала після затримання Андрія Павелка та поміщення його у СІЗО, що сталося через близько 10 кримінальних справ, у яких фігурував футбольний функціонер. Ці справи розслідують Нацполіція, ГБР, НАБУ та прокуратура за фактами протиправної діяльності Павелка та його менеджерів. Сума завданих державі збитків оцінюється приблизно в 550 млн гривень.

Найбільш відомою є підозра у розкраданні на будівництві футбольних полів зі штучним покриттям, матеріал для яких закуповувався на заводі-виробнику, засновником якого була громадська організація Андрія Павелка. Ця ситуація привернула увагу НАБУ ще у 2018 році, але затримання керівництва УАФ відбулося лише у 2022-му.

Погрози в Європі

Вже після арешту в Україні та усунення рішенням суду від керівництва УАФ, Андрія Павелка звинуватили у корупції, підробці, погрозах та спробі примусу у Швейцарії.

У квітні 2023 року стало відомо, що Павелко підозрюється в тиску та погрозах на адресу швейцарського журналіста-розслідувача Арно Біда, який стояв за його викриттями у 2018 році у швейцарському журналі L’Illustré. Розслідування за цим фактом відкрила прокуратура кантону Юра (Швейцарія).

Захист глави УАФ заявив, що Андрія Павелка всіма силами хочуть позбавити його посади в Україні.

Пшонка-style: розкіш на мільйони євро

Втім, попри заяви захисту Павелка, його діяльність справді викликала чимало питань, в основному через розкіш, що оточує футбольного функціонера. Коли в листопаді 2022 року у нього проводили обшук, лише житло голови УАФ, яке нагадує оформленням особняк ексгенпрокурора Віктора Пшонки, оцінили у 5 млн євро.

А ще одягу, взуття та сумочок там знайшли на сотні тисяч євро. Було навіть унікальне взуття зі шкіри крокодила, страуса та пітона. А бренди — один крутіший за інший. Наприклад, костюми Stefano Ricci коштують від 5000 євро. На полицях можна було побачити туфлі за 3000 доларів від Christian Louboutin чи сумку Louis Vuitton за 4300 євро. А ще парфумів щонайменше на 2000 євро.

Прогалини в географії

Ще одним гучним скандалом, до якого потрапив Андрій Павелко, виявився календар, випущений до 30-річчя УАФ. На ньому чомусь не було карти Закарпатської області.

Тоді керівництво Асоціації футболу звинуватили у сепаратизмі чи як мінімум поганому знанні географії рідної країни, причому цього ніхто не помічав цілий рік, коли календар продавали.

Російський "слід" грошей

Ще один скандал викликало внесення за Андрія Павелка застави у 9,88 млн грн. Кошти нібито мали російське походження. Йшлося про платежі з боку полтавського адвоката Святослава Болінського. Під час засідання 9 серпня прокурор заявив, що ці кошти були предметом скоєння злочинів в іншому кримінальному провадженні та взагалі мають російський слід. Дане твердження згодом також спростовувалося захистом Андрія Павелка.

Тим часом, що саме Андрій Шевченко очолить Українську асоціацію футболу, було відомо ще за місяць до виборів.