Румуни "грають у поляків": заблоковано ще один пропускний пункт на кордоні

Читать на русском
Автор
Вантажівки не можуть пересуватися у звичайному режимі
Вантажівки не можуть пересуватися у звичайному режимі. Фото Румунська прикордонна поліція

У протестній акції беруть участь фермери та автоперевізники

У четвер, 18 січня 2024 року, румунські протестувальники заблокували третій пропускний пункт на кордоні з Україною "Халмеу", що навпроти "Дякове" на Закарпатті. Акція розпочалася вранці о 10:30.

Блокування кордону румунськими фермерами та автоперевізниками призвело до утруднення руху вантажівок через пункт пропуску "Дякове". Про це повідомляє Державна прикордонна служба України (ДПСУ).

Сценарій війни Росії із країнами НАТО

"О 10:30 Прикордонна поліція Румунії повідомила про блокування представниками агросектору та автоперевізниками напрямку перед пунктом пропуску "Халмеу", що навпроти українського "Дякове" в Закарпатській області. Причини та орієнтовна тривалість таких дій не повідомлялися", — йдеться у повідомленні.

Українські прикордонники з румунськими колегами продовжують здійснювати заходи щодо пропускних операцій для фур. Протестувальники блокують лише вантажні машини. Пасажирський транспорт вони пропускають у звичайному режимі.

Карта, пункт пропуску "Халмеу" навпроти "Дякового"
Пункт пропуску "Халмеу" на карті

Триває блокування пунктів пропуску "Сірет – Порубне" та "Вікову-де-Сус – Красноїльськ". Нагадаємо, що румунські фермери почали проводити протестні акції біля кордону України 12 січня. Спочатку вони заблокували пункт пропуску "Сірет".

Тоді вони не повідомляли про тривалість акції та вимоги, але незабаром висунули низку вимог до уряду Румунії. Деякі з них влада погодилася виконати. Але це не призвело до припинення блокади кордону. Навпаки, вона поширилася ще на один пункт пропуску.

Раніше "Телеграф" писав про несподіваний висновок блокування кордонів європейськими фермерами. Аграрії справді серйозно постраждали через те, що Україна почала вивозити зерно до ЄС. Саме найближчі країни почали масово закуповувати українську агропродукцію на шкоду вітчизняній індустрії. Фермери захищають свої права, блокуючи пункти пропуску, але вони могли б це робити по-іншому.