Зеленський замахнувся на Кубань та інші населені українцями території: про що мова у новому указі

Читать на русском
Автор
8585
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото Zelenskiy_official/Telegram

Указ передбачає збереження національної ідентичності українців в РФ

Офіс президента України у понеділок, 22 січня, оприлюднив указ Володимира Зеленського №17/2024 про історично населені українцями території Росії. У документі постановляється внесення на розгляд плану дій щодо збереження національної ідентичності українців в Російській Федерації.

Про це йдеться на сайті ОП. Історично населеними українцями землями вважаються Кубань, Стародубщина, Північна та Східна Слобожанщиніа в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей РФ.

Указ наголошує на необхідності дотримання Росією міжнародних зобов’язань щодо забезпечення українцям, що проживають на її територіях, у тому числі історично населених етнічними українцями, прав на отримання освіти українською мовою та її вільне використання, громадянських, соціальних, культурних та релігійних прав, доступу до україномовних засобів масової інформації, права на мирне зібрання.

Мапа історично населених українцями земель РФ

Тож президент зобовʼязав Кабмін опрацювати питання стосовно збору та вивчення фактів і свідчень про злочини, вчинені проти українців, що проживають (проживали) на територіях Росії, історично населених етнічними українцями, про політику примусової русифікації, політичні репресії та депортації щодо українців, відновлення та збереження історичної пам’яті, у тому числі щодо утворення центру із зазначених питань.

Указом передбачається активізація роботи з протидії дезінформації та пропаганді РФ щодо історії та сьогодення українців в Росії та всіх поневолених нею народів із залученням вітчизняних та зарубіжних вчених, експертів, представників української громадськості за кордоном та організацій закордонних українців до підготовки та проведення заходів, спрямованих на розвінчування російських міфів про Україну.

Також має бути запроваджений план розвитку взаємодії між українцями та поневоленими Росією народами та забезпечення спільно з Національною академією наук України підготовки й поширення в Україні та світі матеріалів про понад тисячолітню історію українського державотворення, історичні зв’язки земель, населених етнічними українцями, з українськими національними державними утвореннями у різні історичні періоди.

Ба більше, у навчальних програмах і підручниках для закладів освіти має бути висвітлення правдивої історії етнічних українців на історично населених ними землях у межах Російської Федерації.

Раніше "Телеграф" писав, що Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про інститут множинного громадянства. Він дасть змогу ухвалити комплексні зміни до законодавства.