Росіяни продовжують заробляти на українцях, причому не лише в Україні: розслідування Bihus Info

Читать на русском
Автор
1950
Росіяни ведуть бізнес за кордоном
Росіяни ведуть бізнес за кордоном. Фото Ілюстративне фото

Журналісти спробували з’ясувати всі подробиці

Російський бізнес продовжує заробляти на українцях. За кордоном та в Україні є компанії, які працюють на території агресора та сплачують податки до російського бюджету.

Про це йдеться у розслідуванні BIHUS.Info. Журналісти з’ясували назву популярних мереж, які працюють на Росію.

Наприклад, у Польщі та інших країнах світу є франшиза російської школи "Алгоритміка". Оксана Овчаренко виїхала з України до Польщі у березні 2022 року разом із дітьми. Побачила рекламу та вирішила віддати сина на курси програмування у цій самій "Алгоритміці" у складі україномовної групи. Жінка вирішила перевірити, що це за організація, і була просто шокована.

"Я гуглю, що таке "Алгоритміка", а мені просто мільйон посилань про те, що вона є в кожній дірі в Російській Федерації. "Алгоритміка" полює за українцями, як це сталося і з нами", — каже жінка.

Школа позиціювала себе як міжнародна, але за підсумком Оксана заплатила за російський продукт. Її заснував росіянин Андрій Лобанов у 2016 році. Це онлайн-платформа для навчання дітей програмуванню в ігровій формі. На сайті школи сказано, що "Алгоритміка" працює у більш як 90 країнах світу.

"Я коли дізналася про це, то відразу написала адміністратору. Вона мені відповіла, що засновник не перебуває у РФ, але мені все одно. У вас в засновниках громадянин Російської Федерації, який сплачує податки до російського бюджету", — каже Оксана.

Враховуючи те, що "Алгоритміка" має франшизи, то будь-хто, хто відкриває школу за кордоном, все одно повинен платити 12% від доходу структурам, які пов’язані з РФ. Проте фундатори всіляко намагаються приховати своє походження, щоб не відлякувати клієнтів.

До повномасштабного вторгнення "Алгоритміка" працювала і в Україні, де була одна із найбільших франшиз за словами самого Лобанова.

Але найцинічніша історія, за версією розслідувачів, стосується київської студії краси "Аванта Лазер". Її власниця Ліліт Туманян у розпал повномасштабного вторгнення навесні 2022 відкрила клон-студію в російському місті Саратов. Клініка пропонує послуги лазерної епіляції на сучасних пристроях, апаратну корекцію об’ємів тіла та пресотерапію. Навіть контент на сторінках у соцмережах був абсолютно однаковий, а вирізнявся лише мовою написання. Що в установчих документах у РФ, що в Україні Ліліт Туманян вважається власницею та засновницею "Аванта Лазер".

"У нас є філії у Вірменії, Казахстані, але докладнішою інформацією, де саме, я не володію", — сказали журналістам у клініці.

Але журналісти з’ясували, що студію-клон у Саратові було відкрито в березні 2022 року, в той момент, коли росіяни масово вбивали українців в Ірпені, Бучі, Маріуполі й не тільки.

Ліліт Туманян — це успішний лікар з Вірменії, яка є співзасновником клініки "Аванта" разом із Кареном Григоряном. Її сім’я займається бізнесом та володіє компаніями, акціями по всьому світу.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що виробника популярних крабових паличок визнано спонсором війни. Компанія не вийшла з російського ринку та продовжувала працювати в Україні.