Після скандалу з дітьми українцям дозволили брати домашніх тварин в укриття: нюанси і реакція

Читать на русском
Автор
Людина із твариною Новина оновлена 26 січня 2024, 21:26
Людина із твариною. Фото Фото: pixabay.com

Вони мають розміщуватися в окремих приміщеннях або відокремлених місцях укриття

Відтепер українцям офіційно дозволено перебувати в укриттях із домашніми тваринами. Попередню норму, що забороняла брати з своїх улюбленців, скасовано.

Відповідні зміни 10 січня 2024 року МВС внесло до наказу №18 "Про внесення змін до вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту". Про це стало відомо з Офіційного вісника України.

Тепер українці можуть брати в укриття домашніх тварин. Але є певні правила. Вони мають розміщуватися в окремих приміщеннях або відокремлених місцях укриття.

Власник домашньої тварини або людина, яка її супроводжує, забезпечує:

– постійний нагляд за твариною;

– необхідні умови, що відповідають біологічним, видовим та індивідуальним особливостям тварини;

– безпеку людей і тварин навколо, а також майна від заподіяння шкоди твариною;

– безпеку супроводжуваної тварини;

– дотримання вимог санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм та правил;

– наявність повідка для домашніх тварин, які можуть становити небезпеку для життя чи здоров’я людини, а також намордника на собаках окремих порід. Серед них: американський пітбультер'єр, американський стаффордширский тер'єр, англійський, бельгійський мастифф, мастифф, бульмастиф, бультер'єр та інші.

Українці в мережі вже відреагували на новину. Рішення влади про відміну заборони люди сприйняли позитивно. При цьому дехто був враженийтим, що на ухвалення цього рішення знадобилося два роки війни.

Питання про перебування в укритті із домашніми тваринами гостро втало після того, як 14 грудня 2023 року в Києві під час тривоги двох дітей не впустили до бомбосховища. Брат і сестра 11-річна Олександра та 12-річний Богдан Овчинникови прийшли в укриття з маленьким песиком породи мальтипу. Це не сподобалося охоронцю школи. Діти пішли в інше укриття, але в цей час над головою пролунав вибух.

На інцидент відреагували в зоозахисній організації UAnimals. Тоді їхні юристи звернулись до керівництва МВС із пропозицією змінити й оновити наказ із застарілою нормою. У відомстві відповіли, що міністерство починає працювати над вирішенням проблеми.

Раніше "Телеграф" повідомив, що у Києві під час чергової тривоги було закрито укриття. У цьому районі столиці це вже не перший випадок.