Податки можуть підвищитись: Україна готує план для отримання коштів від МВФ

Читать на русском
Автор
Міжнародний валютний фонд Новина оновлена 09 лютого 2024, 18:00
Міжнародний валютний фонд. Фото Європейська правда

Податки можуть підвищити у разі припинення допомоги США

Україна готує план, який включає розширення продажів внутрішніх облігацій, підвищення податків та скорочення видатків, щоб закрити діру в бюджеті. Це робиться на випадок припинення підтримки з боку Білого дому та для отримання коштів від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Про це повідомляє Bloomberg. За даними агентства, українські чиновники мають намір запропонувати цей план МВФ вже наступного тижня під час візиту представників фонду до Києва.

Ці заходи необхідні для того, щоб запевнити МВФ, що Україна зможе обслуговувати свої борги навіть у тому випадку, якщо союзники не зможуть надати допомогу. Зокрема, якщо життєво важлива допомога США залишиться заблокованою. Такими є умови кредитної програми для України на суму 15,6 млрд доларів.

Співробітники МВФ на чолі з головою місії фонду в Україні Гевіном Греєм будуть у Києві три дні, починаючи з 12 лютого, перед офіційними переговорами щодо України в Польщі. Візит передує розгляду МВФ кредитної програми, яка розпочнеться пізніше у лютому та дозволить отримати транш допомоги у розмірі 900 млн доларів.

Український чиновник на умовах анонімності повідомив, що існує ризик того, що Рада директорів МВФ не схвалить наступну виплату кредиту без бюджетного плану, якщо допомога США, як і раніше, буде заблокована. Якщо грошей не буде, ключовим джерелом коштів для заміни американської допомоги стане розширення внутрішніх державних запозичень.

Банки України високоліквідні, тому уряд країни очікує, що вони продовжуватимуть вкладати кошти, які вони утримують від кредитування через військові ризики, у високоприбуткові державні облігації. Це може принести щонайменше 5 млрд доларів доходу у 2024 році. Також, за словами чиновника, уряд може підвищити податки або скоротити витрати, якщо це необхідно.

Зазначимо, що цього року Україна мала отримати 5,3 млрд доларів за програмою МВФ.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Міжнародний валютний фонд не втручатиметься у процес конфіскації активів Росії.