Загибель легендарного пілота "Джуса": слідчі спростували одну з популярних версій

Читать на русском
Автор
1051
Українські пілоти загинули в авіатрощі на Житомирщині
Українські пілоти загинули в авіатрощі на Житомирщині. Фото ТСН.ua

В ДБР розглянули чотири версії, що могли спричинити катастрофу

У ДБР повідомили, що розслідування авіатрощі, яка сталася на Житомирщині в серпні 2023-го і в якій загинули три фахових пілоти, серед яких і відомий льотчик на позивний "Джус", ще триває. Слідство відкинуло варіанти щодо можливої диверсії та технічної несправності літаків.

Про це пише видання "Українська правда" посилаючись на відповідь ДБР. Зазначається, що досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом катастрофи двох військових літаків Л-39, що сталась 25 серпня 2023 року в Житомирській області та призвела до загибелі трьох льотчиків і руйнування самих літаків, ще триває.

"Проводяться слідчі дії на відпрацювання чотирьох основних версій, серед яких можлива помилка у здійсненні пілотування зі сторони пілота (пілотів), можлива технічна несправність одного або обох літаків, можливий факт здійснення диверсії або можлива неналежна організація планування та підготовки вказаних польотів", — йдеться в офіційній відповіді ДБР.

Разом з тим, станом на 15 лютого, слідчим та експертним шляхами попередньо з'ясовано, що обидва літаки до моменту зіткнення у повітрі знаходилися у технічно справному стані. Факт можливого здійснення диверсії, що призвела до авіакатастрофи, наразі спростовано зібраними у ході досудового розслідування доказами, зазначають у ДБР.

"Висновки про остаточні причини цієї катастрофи та можливий причинний зв'язок із її настанням у результаті дій чи бездіяльності конкретних посадових осіб групи керівництва польотами чи самих пілотів орган досудового розслідування зможе зробити лише після отримання та аналізу усіх висновків вищезгаданих судових експертиз та оцінки інших зібраних доказів", — підкреслюють в ДБР.

Вказано, що для з'ясування обставин та причин авіакатастрофи було призначено 12 судових експертиз, серед яких комплексна комісійна судова інженерно-транспортна та військова, комп'ютерно-технічні по інформації, що міститься на вилучених бортових самописцях із вказаних літаків, товарознавчі, судово-медичні та інші. Наразі, експертні дослідження знаходяться на завершальній стадії, кажуть в Бюро.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що ДБР розпочало розслідування обставин авіакатастрофи на Житомирщині. Винним загрожує до 15 років ув’язнення.