Зеленський підписав закон про легалізацію канабісу в Україні: як це буде

Читать на русском
Автор
988
Препарати з вмістом коноплі просто необхідні під час війни
Препарати з вмістом коноплі просто необхідні під час війни

Важливо для людей, які переживають сильний фізичний біль або психотравми

Володимир Зеленський підписав закон про регулювання обороту канабісу в медичних та інших цілях, який Верховна Рада прийняла 21 грудня, у другому читанні. Законопроєкт регулює обіг канабісу виключно в медичній, промисловій та науковій діяльності.

Інформація про це з'явилася на офіційному вебпорталі парламенту України. Документ був підписаний президентом 13 лютого. Зважаючи на те, що 15 лютого закон було опубліковано на парламентському сайті "Голос України", вже через пів року після оприлюднення він набуде чинності.

Закон регулює обіг рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни. Після того, як закон набуде чинності, в Україні почнуть використовувати канабіс для лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових та інших розладів.

Нагадаємо, 13 липня 2023 року парламент України підтримав законопроєкт про легалізацію медичного канабісу у першому читанні. Вже через пів року, 21 грудня законопроєкт було ухвалено в другому читанні та в цілому. Рішення підтримали 248 депутатів.

Як працюватиме закон

  • виробництво ліків на основі коноплі буде контролюватися на всіх етапах
  • вирощувати канабіс зможуть лише юридичні особи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат. Здійснюватиметься така діяльність під цілодобовим відеоспостереженням та за умови безперешкодного доступу Нацполіції
  • кожен кущ матиме індивідуальний код для того, щоб була можливість відстежити рух рослин до пацієнта
  • препарати на основі медичного канабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Паперовий в цьому випадку працювати не буде. Лікар зможе виписати рецепт лише за певними показаннями та при певних станах, які ще має затвердити МОЗ
  • Дані будуть вносити у систему Ehealth, щоб контролювати обіг ліків. Пацієнти зможуть перевозити й зберігати такі ліки лише у кількості, вказаній в одному рецепті.

Зауважимо, що згідно із законом, розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до чинного законодавства.

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що президент Володимир Зеленський підтримав легалізацію медичного канабісу в Україні. Очільник держави наголосив на важливості застосування всіх найкращих світових практик з фізичної та ментальної реабілітації в країні.