"Грошей на все не вистачає": у "Слузі народу" пропонують змінити систему соцвиплат

Читать на русском
Автор
4974
Гроші
Гроші. Фото Відкриті джерела

Радянське минуле час викинути з держбюджету

Система соціальної допомоги в Україні є частиною "радянського спадку". Тому з огляду на нестачу коштів в умовах війни має бути переглянута.

Про це розповів народний депутат від "Слуги народу", голова Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха в інтерв'ю Укрінформу. За його словами, слід створити нову збалансовану систему.

"Я вважаю, якісь соціальні послуги держава має продовжувати надавати, але обсяг їх… напевно має бути скорочений", — сказав Наталуха.

Він також додав, що в умовах дефіциту бюджету, внаслідок війни та його скорочення логічно буде переглянути пільгові виплати. Адже вони не враховують нові реалії та більше заточені під 80–90-ті роки.

Проте він також визнав, що зменшення соціальних гарантій суперечить Конституції і може викликати несприйняття громадян.

"Це радянський спадок. Він закарбувався у Конституції, на жаль, де чорним по білому написано, що Україна – це соціальна держава, і купа соціальних гарантій", — додав депутат.

За його словами, у разі жорстокого перегляду соцвиплат, владі будуть закидати неконституційні дії. Адже мати допомогу від держави за певних обставин це соціальні права громадян.

Раніше "Телеграф" писав, що скандальний нардеп вніс заставу за соратника "Паші Мерседеса".