"Можемо зіштовхнутись з небезпекою": у кіберполіції прокоментували можливе блокування Telegram

Читать на русском
Автор
Технічно заблокувати дуже складно
Технічно заблокувати дуже складно. Фото Відкриті джерела

На часі зміни в інформаційній політиці

Суспільство сколихнули новини про можливе блокування Telegram, але насправді це не такий вже й легкий процес. Якщо технічні перешкоди можна подолати, то з настроями суспільства буде складніше.

Таку думку висловив начальник управління Департаменту кіберполіції Євгеній Панченко. Він зазначив, що більш доцільно приділити увагу інформаційній політиці.

"Технічно це складно. Суспільно взагалі складно, тому що йде багато дискусій, є попит на цей месенджер. Зокрема зараз він став не тільки месенджером. На сьогодні Telegram це платформа для висловлення думок. Ми бачимо великі потужні проєкти соціальні, інформаційні, які діють у Telegram. Тому, звичайно, підтримка скажена", — зауважив Євгеній Панченко.

На його думку, наразі блокувати Telegram недоречно, адже варто зосередити увагу на інформаційній політиці.

"Нам потрібно проводити дуже грамотну і якісну інформаційну політику щодо того, як сприймати різну інформацію. Оскільки, закриючи Telegram, ми можемо зіштовхнутись з іншим більш небезпечним видом комунікації, який буде користуватись попитом", — пояснив начальник управління Департаменту кіберполіції.

Заблокувати Telegram технічно набагато складніше, адже у нього потужна політика анонімності. Росіяни, коли намагались це зробити, як каже Євгеній Панченко, зіштовхнулись з тим, що додаток почав постійно змінювати IP-адреси, які використовувались для підключення до серверів. Тому мігруючи за ними та було заблоковано майже 40% потужностей інших мережевих проєктів як Google та Yandex.

"Тому якщо це почати робити, то вони (Telegram — ред.), скоріш за все, використають цю ж тактику. Вигадають свій VPN, вигадають зміну IP-адреси під час постійного оновлення додатка. І ми все одно будемо мати для нього доступ. Просто доведеться трішки почекати", — сказав Євгеній Панченко.

Раніше "Телеграф" писав, що Telegram може бути небезпечний для використання, оскільки він практично не захищений. Але при цьому державні структури України використовують Telegram як офіційний канал комунікації.