В Україні цибуля стає "золотою": чому це відбувається та які ціни будуть в березні

Читать на русском
Автор
Цибуля долає довгий шлях, перш ніж дістатися полиць українських магазинів
Цибуля долає довгий шлях, перш ніж дістатися полиць українських магазинів. Фото Pixabay

На ціноутворення впливає низка факторів

В Україні продовжують рости ціни на овочі та фрукти. Однак, рекордно високими, найближчим часом, можуть стати ціни на цибулю. Все через низку проблем: терористичні атаки хуситів у Червоному морі, заборона Єгипту на експорт цибулі, проблеми з якістю та логістичні складнощі.

Про це пишуть аналітики з EastFruit. Зазначається, що вже навесні ціни на цибулю можуть цілком перевищити торішні рівні та оновити рекорди. "Телеграф" зібрав для вас детальну інформацію по кожному з факторів, що вплине на ріст ціни на цибулю.

Терористичні атаки хуситів у Червоному морі

Європа імпортує значні обсяги позасезонної цибулі з Нової Зеландії. Однак у зв’язку з тим, що наразі прохід через Червоне море фактично заблокований терористичними атаками хуситів на цивільні судна, їм доведеться йти навколо Африки.

"Це подовжує маршрут на 12-17 днів і підвищує його вартість, що також відбивається на вартості і без того недешевої цибулі з цієї віддаленої країни. Аналогічна проблема і з поставками цибулі з інших країн Азії. Зокрема Індія і Китай постачають у регіон цибулю цим же морським шляхом", — зазначають аналітики.

Єгипет і його заборони

Єгипет — найбільший постачальник цибулі до ЄС — продовжив заборону на експорт цибулі.

"Попри те, що країна перебуває на межі дефолту у зв’язку з найгострішим дефіцитом валюти, а реальний курс місцевого фунта вже більш ніж удвічі перевищує офіційний, країна добровільно відмовляється від однієї з основних статей експортного доходу", — пишуть у виданні.

Цей фактор матиме величезний вплив на ринок і надаватиме підтримку цінам.

Проблеми з логістикою та якістю цибулі в Центральній Азії

У країн Центральної Азії, перш за все, в Узбекистану і Казахстану є великі запаси цибулі, і вона дешева. Однак, є певні нюанси, зазначають аналітики.

"Останнім часом з’явилося безліч повідомлень про початок проростання цибулі в сховищах без контролю клімату, що створює великі ризики для імпортерів", — пише видання.

Крім того, існують і певні логістичні проблеми. Погіршення погодних умов у Казахстані негативно позначається на швидкості доставлення продукції та ще більше підвищує ризики. До цього, ще й Таджикистан неофіційно заборонив експорт цибулі, хоча, як пишуть аналітики, міг би непогано заробити на цьому.

Як наслідок, вже навесні ціни на цибулю в Україні можуть побити черговий рекорд. Аналітики прогнозують, що вони будуть вищими ніж торік.

Наразі, ціна на овоч, в середньому, тримається у межах 13 грн за кіло. Вже в березні, вартість цибулі може зрости до 14-15 грн за кілограм.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, що в Україні трохи знизилися ціни на каву. За місяць вона здешевшала на понад 7 гривень.