Шрам на серці нації: Україна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні

Читать на русском
Автор
Колаж "Телеграф"

З розстрілів на Майдані минуло рівно десять років

Сьогодні, 20 лютого, виповнилося 10 років від дня масштабних розстрілів на Майдані в Києві. Цього дня в Україні вшановують тих, хто став символом непереможної волі українського народу.

День Героїв Небесної Сотні відзначається в Україні щороку відповідно до Указу президента від 11 лютого 2015 року "Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні". Цього дня пам’ять героїв за традицією вшанував президент України Володимир Зеленський разом зі своєю дружиною.

Саме цей день, 20 лютого 2014 року, став кульмінацією Революції гідності. Тоді у центрі української столиці загинуло найбільше активістів Майдану. Смертельно поранено 47 людей. Із ще 54 загиблих активістів мирних протестів, які проходили взимку 2013-2014 років, назвали Героями Небесної Сотні.

Революція гідності тривала 94 дні – з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року. Мітинги протесту проти відмови українського керівництва від європейського курсу країни переросли до Революції гідності. На той момент у країні відбулася зміна влади. Віктор Янукович, який тоді був президентом, втік разом із своїми соратниками за кордон. А на людей, які вийшли на Майдан, було кинуто силовиків із вогнепальною зброєю.

За словами деяких учасників протесту, сутички із силовиками були більш ніж жорстокими. Якщо хтось із людей раптом падав після пострілу, або просто спіткнувшись у натовпі, силовики побігали й починали бити людину кийками. Серед інших жорстокостей — розстріли, напади, погрози тощо. Люди використовували для захисту від спецназівців саморобні дерев’яні чи металеві щити, чи ті щити, які раніше їм вдалося відбити у силовиків. Деякі на головах мали пластикові шоломи. На жаль, вони не могли захистити від куль.

18-20 лютого стали днями найжорстокіших протистоянь між силовиками та майданівцями. За цей період загинуло близько 100 людей, ще кілька десятків зникли безвісти, а також понад 1000 осіб отримали поранення. Крім того, сотні людей тоді були заарештовані та піддані тортурам. Увечері 20 лютого силовиків почали виводити із міста. Тоді на вулицях столиці з’явилися патрулі самооборони та місцевих мешканців.

Серед загиблих у тих страшних подіях виявилися прості люди, активісти, яким не байдужа доля їхньої країни, які вийшли боротися за справедливість. Кожен із них увійшов до меморіалу борців за українську незалежність — у Небесну Сотню.

Як у Києві вшановують пам'ять загиблих Героїв Небесної Сотні

Кореспондент "Телеграфа" Ян Доброносов побував сьогодні на Майдані Незалежності та показав, що там відбувається цього дня. На кадрах видно, що громадяни, зокрема й військові, несуть квіти до меморіалу.

Після промови одного з військових пролунав гімн України.

Звернення президента Володимира Зеленського

Український лідер разом із дружиною Оленою Зеленською вшанували пам’ять убитих під час Майдану.

"Десять років Небесної Сотні. Вже десять… Десять років тому українців спробували вбити у власній країні, у власній столиці лише за мирний вибір бути собою та бути вільними.

Десять років як спроби знищити нас і нашу незалежність продовжуються. Проти беззбройної Небесної Сотні були кулі. Тепер – це ракети, дрони та армії", — написав глава держави.

Президент наголосив, що все те, що було стимулом для українців 10 років тому, є для них стимулом і зараз — захищати свою землю.

"Сьогодні Україна вшановує пам’ять про подвиг Героїв Небесної Сотні. Пам’ять про те, як українці вміють виборювати власну свободу. Пам’ять про те, що наша єдність не має противника, здатного її перемогти. Що самовідданість українців не має меж і творить історію. 10 років тому українці вирішили раз і назавжди: ми хочемо й будемо жити лише у європейській державі. Все це 10 років тому для народу було стимулом боротись. Все це є стимулом для нас і сьогодні. Захищати свою землю. Захищати свою свободу. Захищати своє завтра. Захищати свою Україну. Слава Україні!", — сказав Зеленський.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Офісі генпрокурора зробили важливу заяву щодо розстрілу людей на Майдані. Там зазначили, що злочини та вбивства учасників протесту чинили українські правоохоронці, які діяли за вказівкою української влади та під впливом РФ.