Ексначальник військкомату Київщини організував схему для ухилянтів: серед клієнтів були банкіри

Читать на русском
Автор
Учасникам схеми повідомили про підозру
Учасникам схеми повідомили про підозру. Фото ДБР

"Клієнти" отримували фальшиві висновки ВЛК

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування безпрецедентно-масштабної схеми ухилення від мобілізації. У ній брали участь чиновники військкоматів Києва та області, а також їхні спільники з інших областей України.

ДБР спільно з СБУ викрило цю схему наприкінці 2023 року. Після ознайомлення сторонами захисту із матеріалами розслідування справу буде передано до суду, повідомляє ДБР.

Організатор схеми – колишній начальник Київського обласного військового комісаріату, який вийшов на пенсію, але зберіг необхідні зв’язки. Під його контролем інші учасники злочинної організації вносили свідомо недостовірні дані до довідок ВЛК та військово-облікові документи про зняття чоловіків з обліку через непридатність до військової служби за станом здоров’я. Крім того, "клієнтам" давали поради щодо незаконного перетину кордону із зазначенням місць та способів.

Ексначальник військкомату Київщини чітко продумав структуру угруповання. Частина людей відповідала за підбір клієнтів, а інша – за незаконне оформлення документів. Між собою вони не перетиналися.

Вартість "послуги" становила від 6 до 10 тисяч доларів США з особи залежно від стартового пакета документів. Клієнтами були як вчорашні студенти, і банкіри з дорослими синами. ДБР повідомило про підозру у скоєнні 11 епізодів видачі підроблених документів.

Колишній начальник Київського обласного військового комісаріату долучив до своєї "прибуткової діяльності" сина та колишню дружину. Нещодавно вони отримали підозри у створенні та участі у злочинній організації, незаконному переправленні осіб через державний кордон, ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, зловживанні впливом.

Інші учасники схеми – начальник третього відділу Бучанського РТЦК та СП, голова ВЛК Макарівського району, колишній працівник Київського обласного військкомату також отримали підозру. Їх підозрюють за тими самими статтями.

Раніше "Телеграф" розповідав, що прикордонники затримали таксиста з пасажирами, водій намагався доставити клієнтів до Румунії в об’їзд пунктів пропуску. Він віз двох чоловіків, кожен з яких заплатив по 2 тисячі євро за незаконне припинення кордону.