"Гринкевичі в тюрмі, а потоки ще йдуть": у Нацгвардії можуть переплатити 600 тисяч "за етикетки"

Читать на русском
Автор
Рюкзаки для Нацгвардії
Рюкзаки для Нацгвардії. Фото Колаж "Телеграфа"

Аргументи військової частини викликали питання

Національна гвардія переплатить 600 тисяч за етикетки при закупівлі рюкзаків. Одна з військових частин НГУ погодила пропозицію на виготовлення рюкзаків від компанії, яка запропонували вищу ціну.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив власник компанії "МІК" з виробництва робочого одягу та уніформи Олег Митрохін. Він пояснив деталі справи.

"ВЧ3078 Нацгвардії не подобаються етикетки, на котрі нема висновку Санітарно-епідеміологічної служби (СЕС). Питання в тому, що ВЧ3078 відхиляє учасників за ненадання висновків СЕС на етикетки, навіть не ставлячи умову їх надання", — зазначив Митрохін.

За його словами, в процедурі закупівлі UA-2024-03-20-000659-a ВЧ3078 встановила необхідність надання сертифікатів якості або сертифікатів відповідності, або висновків СЕС на всі матеріали, з яких виготовляється виріб. Водночас Митрохін зазначив, що у технічних умовах на виготовлення бойового індивідуального рюкзака встановлені вимоги до матеріалів, з котрих він виготовляється, серед яких етикеток нема, оскільки з них рюкзак звісно не виготовляють.

"Однак, своїм рішенням ВЧ3078 відхиляє учасника з цього приводу, а на вимогу відхиленого учасника повідомляє, що оскільки етикетка нашивається на виріб, то вона (етикетка) є матеріалом, з якого виготовляється рюкзак – дуже цікава позиція, коли не дуже "сприятлива" компанія виграє тендер, якщо ви розумієте про що я", — написав він.

Митрохін також повідомив, що друга підстава відхилення ТОВ "Суперформ" за те, що в одному із протоколів відповідності була вказана тканина "Кордура", а не "Оксфорд". За його словами, ці дві тканини є поліамідними з поліуретановим покриттям, єдина різниця – технологія плетіння.

"А що цікаво, що тканина в вимозі в Технічній специфікації вказана не "Оксфорд" і не "Кордура", а саме "тканина із поліуретановим покриттям", тобто реально ця підстава, як і попередня, "витягнута із пальця". Ну дуже хотіли в ВЧ3078, щоб перемогли компанії-партнери Гринкевичей — ПВТП "Акрополіс". Але це ще не все, "дружня" Гриневичам компанія ПВТП "Акрополіс" має неправильні документи на цей тендер: згідно з висновком, викладеному ПВТП "Акрополіс" в протоколі №259-Л/24 від 28.03.2024 року, встановлено відповідність "п. 2.7.1 Маркування виробу повинно відповідати вимогам цих ТУ з урахуванням особливостей застосування №13", а в тендері вимагається відповідність ТУ з урахуванням особливостей застосування №15, а не №13, але ВЧ3078 це не дуже хвилює, тому що "дружність та сприятливість" компанії ПВТП "Акрополіс" ще ніхто не скасовував, якщо ви розумієте про що я", — зазначив Митрохін.

За його словами, пропозиція ТОВ "Суперформ" на суму 12 млн 566 тис. грн відхилена. А пропозиція ПВТП "Акрополіс" на суму 13 млн 167 тис. грн була акцептована.

"Гринкевичі в тюрмі, а потоки з ВЧ3078 як ми бачимо ще йдуть. Переплата на ціні етикеток склала 600600 грн", — написав Митрохін.

Раніше "Телеграф" докладно писав про справу Гринкевичей. Львівський бізнесмен Ігор Гринкевич був одним з найбільших постачальників Міністерства оборони.