Справа Гринкевича: дружина бізнесмена придумала, як уникнути конфіскації квартир, — ЗМІ

Читать на русском
Автор
1006
Родина Гринкевичів продовжує вчиняти корупційні схеми Новина оновлена 10 березня 2024, 18:09
Родина Гринкевичів продовжує вчиняти корупційні схеми. Фото https://www.facebook.com/plinskiymedia

Йдеться про нерухомість у Києві та Львові

Дружина львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, якого підозрюють у шахрайствах із закупівлями одягу для ЗСУ та хабарі високопосадовцю ДБР, Світлана Гринкевич передала під заставу за кредитними угодами свої елітні квартири у Києві та Львові. Так вона захистила нерухомість, яка перебуває у заставі, від арешту чи конфіскації.

Про це йдеться в розслідуванні hromadske. Загальна вартість чотирьох квартир, придбаних у 2023 році, — 29 млн грн.

ЗМІ з'ясували, що у травні минулого Світлана Гринкевич придбала дві квартири у Новопечерських липках у Києві площею 50 та 123 м2. Схожі апартаменти тоді коштували 20 млн грн. Через день після арешту чоловіка, 31 грудня 2023 року, вона взяла кредит на 5 млн грн у Олександра Лапшина і вже 2 січня наклала через цей кредит обтяження на обидві квартири. Тепер в реєстрі вказано, що це договір іпотеки, а іпотекотримачем обох квартир вказаний Лапшин. Тобто, доки Світлана Гринкевич не поверне борг, нерухомість буде недоступна для арештів і конфіскацій.

"Закон України про іпотеку вказує, що іпотекотримач є пріоритетним стягувачем. Тобто, майно забезпечене іпотекою, не можуть забрати", — пояснив адвокат Ярослав Бутирін.

Крім того, ще дві квартири Світлана Гринкевич взяла під заставу вже сама. Вона надала позику своїй матері Ірині Федак. Остання придбала квартиру в клубному будинку A Nova House у Києві вартістю у 2 млн грн у грудні 2023 року. Проте вже 15 грудня обидві оформили в нотаріуса договір іпотеки.

Зазначається, що донька нібито позичила мамі майже 5 млн грн ще в листопаді. Ще 15 грудня 2023 року Світлана Гринкевич та Ірина Федак оформили у нотаріуса ще один договір позики на квартру у Львові, яка була придбана в листопаді 2023 року вартістю щонайменше 7 млн грн.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2023 року ДБР затримало одного з найбільших постачальників Міноборони, який хотів дати хабар. Ним виявився львівський бізнесмен Ігор Гринкевич.

Ігоря Гринкевича та його сина Романа підозрюють у заподіянні шкоди державі на суму майже 1 млрд грн. Вони були основними постачальниками одягу для ЗСУ. Їх підозрюють у невиконанні всіх умов контрактів та постачанні неякісних речей для воїнів за завищеними цінами. Деякі умови тендерів були виконані із запізненнями у 3-5 місяців. Після того, як скандал навколо Гринкевичів отримав суспільний резонанс, Міноборони розірвало контракти з їхніми фірмами.

Скандал змінив життя членів родини. Дружині Ігоря Гринкевича, Світлані, довелося піти зі своєї роботи. Вона звільнилася з "Львівської політехніки" через вимоги студентів. Світлана Гринкевич написала заяву за власним бажанням.

Наречена Романа, художниця Соня Морозюк, розірвала з ним заручини. Вона пообіцяла продати його подарунки, а гроші пожертвувати на ЗСУ. Користувачі мережі неоднозначно відреагували на заяву Соні Морозюк.

Раніше "Телеграф" писав, що Світлана Гринкевич позбулася частки власності у ТОВ "Маоріс". Ця компанія орендує землі поблизу Ясниського кар'єру у Львівській області.