Справа зрушила: Палата представників провела важливе голосування щодо допомоги для України

Читать на русском
Автор
5602
Палата представників Конгресу США Новина оновлена 19 квітня 2024, 19:32
Палата представників Конгресу США. Фото Відкриті джерела

Конгресмени сім місяців не могли дійти єдиної думки щодо допомоги Україні

Палата представників США схвалила закон про надання допомоги Україні та іншим союзникам США за кордоном, а також закон про конфіскацію активів РФ, подолавши ключову процедурну перешкоду. Депутати також проголосували за "правило", яке дозволить розглянути одразу чотири нові законопроєкти, у тому числі й про допомогу Києву.

Як повідомив із місця голосування нардеп Ярослав Железняк, "за" свої голоси віддали 316 членів Палати представників США. Головне голосування за допомогу Україні відбудеться 20 квітня.

"Думаю після сьогоднішнього голосування в 316 "За" вже за Палату завтра нема про що турбуватися. Далі це не все. Має бути ще Сенат. У рамках правил Палата передасть цей пакет, як поправки в той пакет, який Сенат прийняв раніше по нам", — додав Ярослав Железняк.

Щодо голосувань у Сенаті, то їх знадобиться два, сказав нардеп: 60+ голосів, щоб "подолати флібустерство" та 50+ голосів, щоб прийняти пакет остаточно. Железняк упевнений, що і в цьому випадку не буде проблем із голосами, головне питання в тому, коли ж збереться Сенат. Ярослав Железняк припустив, що чекати 29 квітня не будуть, а найімовірніше зберуться у вівторок 23 квітня.

Згідно з таблицею голосування, правило підтримали 149 республіканців та 162 демократи, а проти виступили 55 республіканців та 38 демократів.

Основне голосування Конгресу про допомогу Україні відбудеться 20 квітня о 20.00 за Києвом. Конгресмени мають остаточно прийняти чотири документи. Як зазначив у своєму Telegram-каналі блогер Роман Шрайк, питання щодо безпеки кордону між США та Мексикою винесено в окремий законопроект, який буде поставлений на голосування паралельно за допомогою України. Якщо раніше це питання було пріоритетним для членів Конгресу США і без його вирішення вони не хотіли розглядати питання допомоги Україні, то зараз воно ніяк не впливає на це.

"Кордон йде паралельним курсом і нас не колихає", — написав Роман Шрайк.

Нагадаємо, що розгляд законопроєкту про допомогу Україні анонсував речник Палати представників Майк Джонсон. Питання надання військової допомоги не можуть вирішити з жовтня 2023 року, коли президент США Джо Байден надав пакет допомоги на 61,3 млрд доларів. Ця сума передбачає надання військової допомоги не лише Україні, а й Ізраїлю.

Напередодні голосування представники Демократичної партії у Палаті представників Конгресу США заявили, що пакет допомоги союзникам США – це не пакет Джонсона, а пакет задоволення потреб національної безпеки країни.

Також "Телеграф" розповідав про те, що як допомога від США вплине на ситуацію на полі бою. Експерти вважають, що без іноземної підтримки у ЗСУ будуть складнощі.