Навіть не Янукович: хто найбільше зробив для роззброєння України перед російським вторгненням

Читать на русском
Автор
27973
ЗСУ Новина оновлена 02 травня 2024, 01:29
ЗСУ

Скорочення повноважень ЗСУ фактично позбавило України армії

Після розпаду СРСР Україна отримала одну з найпотужніших армій у світі навіть без урахування ядерного арсеналу. Однак за наступні 20 років її можливості суттєво скоротилися, а величезна кількість бойової техніки було виведено зі складу ЗСУ. Примітно, що найбільше техніки було списано навіть не за часів експрезидента Віктора Януковича.

Про це повідомляє Слово і справа, яка склала показову інфографіку. Видання посилається на звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної ради, яка у 2018 році проводила аудит того, з яких причин перед початком російського захоплення Криму українська армія опинилася у практично небоєздатному стані.

Розслідування торкнулося періоду з 2004 по 2017 роки й виявилося, що за всіх міністрів оборони відбувалося скорочення запасів озброєння.

Найбільше техніки було списано за часів Анатолія Гриценка, який був головою Міноборони за президента Віктора Ющенка (лютий 2005 – грудень 2007). Йдеться про 200 переносних ЗРК, 698 танків, 1322 БМП, 294 зенітно-ракетні комплекси, 192 літаки, 56 вертольотів, 18 тактичних ракетних комплексів "Точка" та 84 тактичні ракети.

Втім, багато техніки також було списано і за часів Леоніда Кучми та Віктора Януковича. Останній одразу після приходу до влади вивів зі складу ЗСУ одразу тисячу танків.

Повну версію зображення можна переглянути за посиланням.

Як повідомлялося раніше, на Заході кажуть, що українські війська виснажені в результаті 2,5 років бойових дій проти росіян, підрозділи на фронті не мають можливості йти на відновлення, а про ротації навіть не йдеться. Також не вистачає артилерії та боєприпасів, проте ця проблема можна вирішити, на відміну від набору солдатів.