Зачепило АЕС: стали відомі подробиці масованої атаки РФ на українську енергетику

Читать на русском
Автор
2865
Ілюстрація Новина оновлена 29 серпня 2024, 13:33
Ілюстрація. Фото Колаж "Телеграфу"

Українське представництво поінформувало МАГАТЕ

Під час масованої атаки РФ на Україну 26 серпня від мережі тимчасово відключилися відразу чотири енергоблоки АЕС. Причиною події стали коливання в національній енергосистемі.

Відключення було зафіксовано на Рівненській та Південноукраїнській атомних електростанціях. Про це стало відомо з листа, який надіслало до МАГАТЕ постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні

Росіяни не перестають намагатися знищити критичну інфраструктуру України та їхні атаки "становлять значний ризик для стабільної роботи атомних електростанцій".

Про це українське представництво при міжнародних організаціях у Відні проінформувало МАГАТЕ.

Повідомляється, що внаслідок комбінованої атаки на Україну 26 серпня чотири енергоблоки АЕС тимчасово відключилися від мережі.

Перший випадок було зафіксовано о 08:58. В цей час відключилися енергоблоки №1, 3 та 4 на Рівненській АЕС.

Другий аналогічний випадок зафіксували о 17:05 — тоді відключився енергоблок №3 на Південноукраїнській АЕС.

"РФ продовжує навмисно атакувати енергетичну інфраструктуру України, маючи намір порушити роботу атомних електростанцій країни, які забезпечують більшу частину електроенергії в Україні. Російські атаки становлять значний ризик для стабільної роботи атомних електростанцій", – йдеться в листі.

Нагадаємо, Рівненська АЕС — це перша в Україні атомна електростанція з водо-водяними ядерними реакторами, які нині є єдиним типом реакторів в Україні, і єдина — з енергоблоками на базі перших реакторів цієї серії.

Рівненська АЕС (РАЕС) розташована у Волинському Поліссі, біля річки Стир за чотири кілометри від міста Вараш.

У 2011 році станцією було вироблено 17 550 млрд. кВт·г електроенергії, що становить 19,4 % виробництва на атомних електростанціях України.

Південноукраїнська АЕС – це атомна електростанція, розташована на берегах Південного Бугу у місті Южноукраїнськ Миколаївської області. Входить до складу Південноукраїнського енергетичного комплексу. Є відокремленим підрозділом Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом".

АЕС протягом року генерує 17—18 млрд кВт·год електричної енергії, що становить понад 10 % виробництва електроенергії в Україні та близько чверті його виробництва на українських атомних електростанціях.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що росіяни атакували Київську ГЕС і на її території було зафіксовано влучання. Незважаючи на це, прес-секретар КМВА Михайло Шаманов зазначив, що наразі загрози для дамби Київської ГЕС немає.