Україну можуть запросити до НАТО до наступного літа: Кулеба зробив гучну заяву

Читать на русском
Автор
1145
Україну можуть запросити до НАТО до наступного літа: Кулеба зробив гучну заяву Новина оновлена 03 вересня 2024, 23:34

Про членство поки не йдеться

Україна може отримати запрошення до вступу до НАТО ще до наступного саміту Альянсу. Це питання продовжують активно порушувати українські дипломати та обговорювати з міжнародними партнерами.

Про це розповів глава МЗС України Дмитро Кулеба в інтерв’ю CNN. За його словами, поки що йдеться не про неминуче членство, а про уточнення сигналу для зняття "конструктивної невизначеності".

"Ясно бачу можливість, що надання Україні запрошення в НАТО може відбутися ще до наступного саміту Альянсу в Нідерландах у 2025 році. Ми переконані, що Україна за всіма параметрами заслуговує на отримання такого запрошення вже зараз", — сказав він.

Кулеба також зазначив, що це питання залишається на порядку денному, і Київ продовжує обговорювати його з партнерами, включаючи США.

Як відомо, Україна не отримала запрошення до НАТО ні 2022, ні 2023 року. Натомість у декларації саміту у Вільнюсі було закріплено, що Україна отримає запрошення, коли всі члени НАТО погодяться на це, "і будуть виконані умови". Найбільшим прогресом стало те, що в контексті членства у декларації було вжито слово "невідворотне".