"Європейська солідарність" витратила 167 мільйонів держфінансування на підприємства Порошенка та його партійців

Читать на русском
Автор
"Європейська солідарність" витратила 167 мільйонів держфінансування на підприємства Порошенка та його партійців Новина оновлена 08 жовтня 2024, 19:35

Аналітики руху "ЧЕСНО" зловили партію Порошенка на зловживанні бюджетними коштами на суму у 167 млн грн. Гроші державного фінансування, яке спрямовувалось на підтримку діяльності партії, в Порошенка віддали його фірмам та бізнесам членів його команди.

Так, "Європейська солідарність" протягом 7 років витратила понад 167 мільйонів гривень державного фінансування на закупівлю товарів і послуг у 15 товариств, які були пов’язані з нею напряму. Зокрема, 5 із них належали Порошенко особисто, або були пов’язані з групою "Укрпромінвест", де ключовою особою також є Порошенко.

"З 2016 по 2021 рік партія Порошенка витратила на послуги приватного підприємства "Агентство безпеки Леопард" понад 8,6 млн гривень. За даними аналітичної системи YouControl, це підприємство має відношення до групи "Укрпромінвест". У 2019 та 2022 роках партія платила державні кошти і ТОВ "Телеканал "Прямий", яке теж має відношення до "Укрпромінвесту". ЄС за два роки заплатила компанії понад 11 млн гривень. У 2022 році партія платила ще двом товариствам — "Спортивно-оздоровчому комплексу "Монітор" та "Телерадіокомпанії "НБМ". А у 2023 році — "Інтерстарч Україна". "Телерадіокомпанія "НБМ" входила в "Укрпромінвест". А "Спортивно-оздоровчий комплекс "Монітор" та "Інтерстарч Україна" належать Порошенку. Загалом партія витратила на послуги цих трьох компаній понад 6 млн гривень", — йдеться в аналізі.

Крім того, партія Порошенка надіслала близькій ГО "Солідарна справа громад" майже 120 млн гривень. Їх цільове призначення — поворотна фінансова допомога. Керує організацією Антоніна Бузіло, яка у 2019 році була у виборчому списку "Європейської солідарності".

Як повідомлялось раніше, НАЗК зловило партію Порошенка на нецільовому використанні 35 мільйонів гривень державного фінансування – за ці гроші партійці купували облігації.