Продовжую слідкувати за ляпами, які розходяться від "справи Коломойського". Враження, що все робилось спеціально - Олексій Голобуцький

Читать на русском
Автор
9339
Ян Доброносов, "Телеграф" Новина оновлена 15 лютого 2024, 15:05

Політтехнолог Олексій Голобуцький — про те, що не так з кримінальною справою скандального олігарха

Продовжую слідкувати за ляпами, які розходяться від "справи Коломойського", ліпленої так криво, як тільки можливо було домогтись. Враження, що все спеціально робилось з прицілом на максимальну вразливість перед нормальним судовим процесом.

В середу має відбутись судове засідання з приводу позбавлення Коломойського громадянства України. Теж та ще історія. По-перше, нахіба було його позбавляти громадянства – щоби що? Притягувати до відповідальності простіше якраз громадянина. По-друге, це було зроблено таким непрямим маршрутом через ліву задню, що це апріорі підважує правомірність і полегшує набуття статусу постраждалого від жорстокої державної вади в міжнародних інстанціях.

Ну і по-третє. Ну нема в нас механізму позбавлення громадянства. Конституція такого не допускає. Так, в деяких випадках ми би дуже хотіли випнути на мороз окремих недоробків (але не там, де йдеться про завдання шкоди державі – хай компенсують, а не звалюють в туман). Але це поза правовим полем.

Якщо дуже треба – то спочатку має бути змінена Конституція (насправді в нас там накопичилось за понад 30 років багатенько такого, що давно варто змінити відповідно до історичних реалій – і забагато реверансів щодо "русского міра", і заборона на іноземні військові бази давно потребує уточнення "крім баз НАТО", і ще багато чого). В конституційний же спосіб. А оскільки позбавлення громадянства – це порушення передусім ст.22 Конституції ("При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод") – то вирішувати це має референдум. Бо "єдиним джерелом влади є народ" (ст.5 Конституції).

Таке. То вже глобальні речі. А конкретно щодо Коломойського його адвокати завтра розкатають державу (нас, фактично) простим посиланням на ст.25 Конституції. "Громадянин України не може бути позбавлений громадянства". А Конституція в нас – Закон прямої дії, що має найвищу юридичну силу.

Це варто нагадати суддям, адвокатам, юристам офісу і народним депутатам України: Конституція – це Основний закон України. Конституція забороняє відбирати громадянство у громадянина. Крапка.

А довкола Коломойського з цієї точки зору розвели низькопробний спектакль – бо всім вже очевидно, що справа розвалиться. Спектакль крутять коштом платників податків. Які заплатять двічі: спочатку за отаку "роботу" обвинувачів, детективів, суддів та інших – а потім за вироком котрогось міжнародного суду, котрий зобов’яже державу Україна (тобто, кожного з нас) компенсувати Коломойському участь в цьому всьому.

Якщо міряти це на ударні дрони, то це вже вартість кількох десятків. А в FPV краще і не міряти – жаба задушить від цифр, скільки ворогів можна було утилізувати за ці гроші.

Але сформулювати все ж варто: за вартість сумнівно правових ігрищ довкола Коломойського Україна могла вже мінімум кілька разів добряче підпалити Москву дронами великого радіусу дії.

Але крім розгляду очевидної справи щодо громадянства в середу ми матимем ще розгляд справи проти того ж Коломойського в четвер. Це ту, над котрою з вересня "тяжко працює" БЕБ – забезпечуючи на рівному місці зарплату 51 дуже дорогому фахівцю, на що пішло вже понад 50 млн грн з наших кишень.

Там "потерпілим" числиться "Приват". Котрий ще у вересні, за висновком експертів з боку обвинувача, визнаний таким, що не втратив ні копійки грошей через вказані в справі транзакції Коломойського. Але статус потерпілого досі має.

Взагалі, як виявляється, вся оця величезна конструкція "справ проти Коломойського" на майже 6 мільярдів будована на двох свідченнях працівників найнижчої ланки: касирки й інкасатора. Не на свідченнях аудиторів (і міжнародних теж – вони ретельно все перевіряли перед і після націоналізації), не на свідченнях менеджменту, не на свідченнях представників спостережної ради. Переміщення (і зникнення?) 6 мільярдів готівки – 12 вантажівок – "помітили" тільки касирка і інкасатор. В решти всі цифри зійшлись і сходились 10 років поспіль. Досі сходяться.

Спочатку це сформулювали як "схематоз на нафтохімі" — і справа розвалилась за тижнів 2 після урочистої посадки Коломойського до СІЗО (здійсненої до формулювання обвинувачень – і за це ми теж ще заплатимо). Тоді це сформулювали як "зникнення готівки" (власне, тієї ж, котру пробували кваліфікувати як "схематоз").

Але два рази не вставали: сидить Коломойський – то нехай і сидить. Навіть не спробували якось бодай декоративно зобразити дотримання процедури – хоч би за двері вивели для позначення "санкції за підозрою №1 закінчились, бо підозра розвалилась, підозрюваного випущено", а тоді назад завели – типу "почались санкції за підозрою №2, це вже геть інша справа і затримано Ігоря Валерійовича по-новій".

А якщо підходити з точки зору нормального дотримання процедури (такого, яке можна би було пред’явити в суді "все було за законом"): щойно перша підозра відпала, а сидів у СІЗО Коломойський по першій підозрі, апеляція мала би це врахувати і бізнесмена відпустити. Відповідно, другу підозру мали вручити, потім передати справу в суд першої інстанції і там обрати запобіжний захід (знов посадити), але апеляція цю стадію перескочила. Нащо тих зайвих тілозрушень? Знов ж таки, таке. Пізно смикатись – де могли, державні детективи, судді і решта вже забезпечили міцний фундамент позову Коломойського проти України.

Хоча ентузіазм досі не вщух. Схоже, йде підготовка до наступної серії: щойно таки відбудеться допит керівництва "Привату" і ще раз (крім експертів) буде зафіксовано, що в банку ніде нічого не пропадало, підґрунтя для справи нема, дістануть варіант "Укрнафта". В сенсі, в якості "потерпілого" замість "Привату", який не втерпів. На тих же свідченнях касирки і інкасатора і з тими ж обставинами "купа аудитів підприємства до і після переходу контролю державі, які нічого описаного не виявили".

Шоу продовжиться ще на якийсь час. Детективи і прокурори, можливо, отримають премії і медалі. А потім буде Європейський суд із прав людини. І вже всім очевидне рішення щодо компенсування державою Україна от цього всього, що безтолково пробували накрутити в "справи Коломойського". Ну і за відсидку з усіма можливими порушеннями ми теж заплатимо, як я казав. І плюс ще тяжкі моральні збитки Коломойського.

За все це заплатимо ми як платники податків. І точно нікому на думку не спаде вимагати повернути всі десятки мільйонів на зарплати тих, хто ліпив ці справи з гівна й патиків, тоді порушив все, що можна, тоді закономірно провалив. Зарплати, які ми їм продовжуємо платити прямо зараз – десятки тисяч кожному щомісяця, пара десятків мільйонів всім щомісяця. А подавався ж увесь цей цирк спочатку як "можливість повернути державі величезні кошти, багатомільярдний дохід – щойно суд легко доведе провину!". Натомість маємо вже десятки мільйонів чистих видатків. Тоді матимем чисті збитки. Послали дурня Богу молитись – з битим чолом будуть всі…

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.