Кредити малому та середньому бізнесу у 2024 році: скільки дадуть і скільки доведеться платити

Читать на русском
Автор
Кредит
Кредит. Фото pravda.com

Банкір назвала яка сума кредиту буде найпопулярнішою

Банкіри прогнозують українському бізнесу зростання кредитування у 2024 році, і багато в чому воно станеться завдяки програмі державних пільгових позик. Як вважають банкіри, цього року малому бізнесу будуть потрібні досить специфічні кредити.

Про це "Телеграфу" повідомила директор департаменту малого та середнього бізнесу банку "Глобус" Оксана Шульга. За її словами, важливим напрямком кредитування стануть цільові кредитні програми для малого та середнього бізнесу на строк до 5 років.

Вона вважає, що у 2024 році за сприятливих економічних умов (наприклад, за подальшого зниження облікової ставки до 14-12%) ставки за кредитами для малого та середнього бізнесу можуть скоротитися на 2-3% – до 15-17% річних, що суттєво вплине на популярність таких кредитів у підприємців.

За словами Оксани Шульги, найбільш популярними будуть кредити до 2-3 млн грн терміном до 5 років із щомісячним погашенням. При цьому активний попит зосередиться на придбанні комерційного транспорту, сільгосптехніки (тягачів, тракторної техніки, косарок, сівалок тощо), професійного стоматологічного обладнання.

"Дуже часто банки отримують запит бізнесу на цільове кредитування. Банк як посередник та майбутній фінансовий гарант безпосередньо налагоджує контакти з виробниками та постачальниками затребуваних коштів для бізнесу. Адже виробники зацікавлені у стабільному зростанні попиту, покупці – в оформленні кредитів на вигідних партнерських умовах. Відповідно, банки мають стимул для подальшого розвитку та вдосконалення кредитування. Саме тому головним завданням банків у 2024 році стане створення максимально сприятливих та вигідних умов для учасників цього кредитного ланцюжка", — підсумувала Оксана Шульга.

Разом із кредитуванням бізнесу у 2024 році очікується і зростання споживчого кредитування, і залежно від виду кредиту, терміну його сплати та первісного внеску відсоткова ставка може впасти на 2-4%.