Тарифи на газ в Україні можуть змінитися: названо строки

Читать на русском
Автор
605
Комунальний газ
Комунальний газ. Фото Колаж

До кінця опалювального сезону змін можна не чекати

Порівняно з 2023 роком газ в Україні продовжує дешевшати. Так тільки за січень 2024 року вартість знизилась на 6,3%, але за прогнозами аналітиків вона може ще впасти на 0,9%.

За даними Міністерства економіки, газ нині коштує майже вдвічі менше, ніж рік тому. Фактична вартість газу в Україні складає 12 738 грн за тисячу кубометрів без ПДВ.

Проте ціна на комунальний газ лишається на рівні 7,96 грн за кубометр. Адже в Україні продовжує діяти мораторій на зміну тарифів на природний газ та теплопостачання, а тому до закінчення опалювального сезону ніхто їх не змінюватиме.

При цьому вже третій місяць поспіль ціни на газ фактично знижуються. Середня вартість на нього вираховують за допомогою формули для цілей Податкового кодексу України про стягнення рентної плати за використання надр.

Національний банк України, на фоні здешевшання цін на газ у Європі, прогнозує таку ж тенденцію і для нашої держави. Аналітики вважають, що у 2024-й ціна має впасти ще на 0,9%, у 2025 — на 10,8%, у 2026 — на 12,2%.

Фактичне зниження ціни на газ, може привести і зміни вартості комунальної послуги. Але це питання не буде розв’язане раніше кінця опалювального сезону.

Раніше "Телеграф" писав, що українцям можуть змінити тариф на світло у найближчі місяці.