Долар зростатиме чи падатиме? Українцям розповіли, чого чекати від валюти найближчим часом (відео)

Читать на русском
Автор
2584
Прогноз курсу долара в Україні Новина оновлена 26 березня 2024, 23:33
Прогноз курсу долара в Україні. Фото Freepik

Україна отримала велику кількість фінансової допомоги від союзників за останні тижні

Українці, які купили долар по 39 гривень, точно не плакатимуть, особливо, якщо продадуть його не одразу, а за рік. Наразі коливання на валютному ринку України заспокоюються. Щоб погасити підвищений попит, минулого тижня Нацбанк продав 680 млн доларів, що вдвічі більше, ніж у тижні до цього.

Журналісти Денис Безлюдько та Олександр Крамаренко у проєкті "ПроГроші" на YouTube-каналі "Телеграфа" розповіли, чого чекати найближчим часом від курсу долара та євро. За їхніми словами, Україна почала отримувати фінансову допомогу від партнерів за 2 місяці "валютної дієти".

Стабільність валютного ринку залежить від багатьох чинників, зокрема й фінансової допомоги партнерів. Минулого тижня Україна отримала: 4,5 млрд євро від Євросоюзу, 1,5 млрд доларів від Канади та трохи більше 1 млрд доларів від Японії з МВФ. Наступного місяця ЄС виділить ще 1,5 млрд євро.

"Я сподіваюся, що після католицького Великодня з канікул вийдуть конгресмени США і нарешті розв’яжеться гордіїв вузол щодо програм допомоги та Україна отримає ці гроші", — каже Крамаренко.

Денис Безлюдько вважає, що цих коштів Україні вистачить до липня 2024 року. З огляду на це курс долара коливатиметься від 38,5 до 39 гривень. Посилювати гривню НБУ навряд чи захоче, оскільки це погіршуватиме ситуацію з держбюджетом.

"Ми отримуємо ззовні валюту, і вона потрібна для підтримки бюджету. Якщо долар продається по 39 гривень, то для Мінфіну це краще, ніж по 38 гривень", — сказав Олександр Крамаренко.

Станом на 26 березня курс долара у банках коливається в межах 39-39,5 гривень, а на готівковому ринку – в межах 39,2-39,3 гривні. Щодо євро, то в банках його вартість у межах 42,4-43 гривні, а на готівковому ринку в межах 42,8-43 гривень.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, чи долар буде по 40 гривень в Україні. Фінансовий експерт проаналізував ситуацію на валютному ринку та дав прогноз на кінець березня.