Це легко виправити: як літній людині поновити пенсійне посвідчення

Читать на русском
Автор
Документ
Документ. Фото Укрінформ

Після його виготовлення, в "Дії" з'явиться електронний варіант

У кожного пенсіонера в Україні, незалежно від виду виплати, має бути пенсійне посвідчення. У разі його втрати особі потрібно звернутись до ПФУ.

Пенсійне посвідчення є документом, що підтверджує призначення виплати українцю. Як подати заяву на його відновлення, пояснюють у пресслужбі Пенсійного фонду України.

У разі втрати чи актуалізації документа, особі потрібно звернутись до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду і взяти із собою паспорт, фото 3х2,5 см та довідку про присвоєння ідентифікаційного номера. На місці пенсіонеру потрібно заповнити заяву на виготовлення пенсійного посвідчення.

Однак це можна зробити і онлайн. Детальна інструкція:

  • Авторизуватись на вебпорталі.
  • Зайти в розділ "Про пенсійне забезпечення" та вибрати опцію "Заява на виготовлення паперового пенсійного посвідчення".
  • Завантажити заздалегідь підготовлені відскановані копії паспорта, довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, власний підпис (мають бути виконані чорнилом чорного кольору) та фотографію. Сканкопії мають бути кольоровими та чіткими; збереженими у форматах JPG або PDF. Розмір кожного файлу не повинен перевищувати 1 МБ, а назви повинні відповідати виду відсканованого документа.

"Електронне відображення пенсійного посвідчення в мобільному застосунку "Дія", що генерується після виготовлення пенсійного посвідчення, має таку саму юридичну силу, як і традиційне", — резюмували на інформаційній сторінці веб-порталу.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, чи мають право літні особи на виплату пенсії, якщо у них не достатньо страхового стажу.