Грецьке питання: Українська влада конфіскувала активи найбагатшого грека Росії

Читать на русском
Автор
1763
Іван Саввіді втратив український бізнес
Іван Саввіді втратив український бізнес

Російський олігарх Іван Саввіді отримав погані новини із Києва

Вищий антикорупційний суд 8 лютого задовольнив позовну заяву Міністерства юстиції та стягнув в дохід держави український бізнес російського олігарха Івана Саввіді. Мова йде про 100% долі в статутних капіталах двох українських компаній: Приватного акціонерного товариства "Пентопак" (Бориспіль) та Дочірнього підприємства "Атлантіс-Пак Україна" (с. Софіївська Борщагівка). Росіянин та його дружина Кіріякі Саввіді опосередковано володіли вказаними структурами через кіпрську Costeram Holdings.

За даними "Телеграфу", Іван Саввіді, як і його дружина, має подвійне громадянство (Росії та Греції). Він депутатом Держдуми IV та V скликань від партії "Единая Россия". "Встановлено, що Іван Саввіді є активним прихильником політики країни-агресора, перебуває членом ради по міжнаціональним відносинам при президенті РФ, президентом національної культурної автономії греків в Росії, засновником та головою ради директорів багатогалузевого холдингу "Група Агроком" (м. Ростов-на-Дону), який включає в себе: м`ясний бізнес (група компаній "Тавр"), підприємство по виробництву штучної оболонки ("Атлантіс-Пак"), підприємство по виробництву питних та мінеральних вод ("Аква-Дон"), аграрний бізнес, футбольний клуб "ПАОК", медіа компанії, та інші. Разом з тим, встановлено, що за ініціативи Саввіді, після повномасштабного збройного вторгнення РФ на територію України, холдингом "Група Агроком" було передано гуманітарну допомогу у вигляді двадцяти позашляховиків (рос. "автомобили повышенной проходимости") та чотирнадцяти дизельних електрогенераторів незаконним збройним формуванням так званої "днр" — вказували в СБУ у вересні 2022 року.

Саме ці дані стали основою для введення санкцій у вигляді блокування активів проти Івана Саввіді та Кіріякі Саввіді указом Президента України від 19.10.2022 року № 727/2022. До них Міністерство юстиції додало ще інформацію про діяльність ГО "Федеральна національно-культурна автономія греків Росії", президентом якої є Іван Саввіді. Ця громадська організація представляє інтереси 100 000 етнічних греків, що проживають на території Російської Федерації. З початком широкомасштабного вторгнення в Україну вона почала надавати допомогу окупантам та фінансувати грецькі товариства окупованого Криму, так званої "днр" і навіть федерацію грецьких товариств у Маріуполі.

"Таким чином, в умовах повномасштабного вторгнення, Іван Саввіді через очолювану ним ГО та через власний благодійний фонд бере участь у фінансуванні та матеріально-технічному забезпеченні державою-агресором підконтрольних їй самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України", — вказали в суді. Додавши, що підконтрольна йому компанія "Атлантіс-Пак" допомагала російським волонтерам збирати гуманітарну допомогу для російських військових.

Бізнес, який втратив Саввіді, достатньо привабливий. "Пентопак" є одним з найбільших в Україні виробників гнучкої упаковки (оболонки для продуктів, термоусадкові пакети), "Атлантіс-Пак Україна" — одним з великих імпортерів оболонки для ковбас. В 2022 р. загальний дохід двох компаній склав більше 230 млн грн.

Незважаючи на активну пропутінську позицію Саввіді, окрім України, нажаль, поки що жодна країна не ввела санкції проти нього. Це — відома людина. Саввіді входить в топ-100 російських мільярдерів (Forbes оцінює його капітал в $1,7 млрд), і володіє купою активів в Греції. Серед них, окрім вказаного СБУ місцевого футбольного клубу PAOK — морський порт Салоніки, виробник мінеральної води Souroti, готель Macedonia Palace, телеканал Mega, газета Ethnos та інші. Саввіді відверто підтримує опозиційну партію "Сіріза", лідер якої Алексіс Ципрас мав репутацію грецького "ватника", що називав "Азов" неонацистським формуванням і виступав проти відправки зброї нашій країні. І це викликало багато питань з приводу того, чи може Саввіді були агентом впливу Кремля в Греції, впливаючи на місцевих політичних діячів. Грецькі політики, за давньою традицією, не мають імунітету від корупції. А медіа — зручний інструмент поширення кремлівських наративів серед греків.

Проте вдіяти щось з Саввіді в Греції українська влада не може. А от ввести санкції проти ще одного одіозного росіянина грецького походження цілком в змозі. Мова йде про Віктора Нусенкіса — найнепублічнішого олігарха часів Кучми та Януковича. Він є засновником групи "Енерго". До неї входило чимало підприємств. Такі, як "Донецьксталь", Донецький металургійний завод, "Макіївкокс" та "Ясинівський коксохім", шахтоуправління "Покровське", Свято-Варваринська збагачувальна фабрика та інші підприємства Донбасу. В 2010 році "Кореспондент" поставив Нусенкіса на шосте місце в рейтингу найбагатших українців з капіталом в 2,3 млрд доларів. Проте після втечі Януковича Нусенкіс, який мав репутацію найбільшого спонсору УПЦ МП, вирішив, що безпечніше буде змінити обстановку, і перебрався до Росії. Громадянство цієї країни в нього вже було. Після того він продав частину активів. Зокрема, шахтоуправління "Покровське" та Свято-Варваринську збагачувальну фабрику в 2021 році купили Ринат Ахметов та Вадим Новинський за майже $800 млн.

СБУ пред’являло претензії Нусенкісу ще в 2015 році, викривши його у фінансуванні терористів "днр" за допомогою "Макіївкоксу" та "Ясинівського коксохіму". "Підприємства належать громадянину РФ В. Нусенкісу, який входить до найближчого оточення Януковича. Керівництво цих підприємств підтримує тісні стосунки із самопроголошеним прем'єр-міністром терористичної організації днр Захарченком. Коксохімічні заводи одними з перших перереєструвались і отримали "свідоцтва" т.зв. "днр", — заявили тоді в СБУ.

Після широкомасштабного вторгнення СБУ відкрила кримінальне провадження №22022070000000038 за підозрою Нусенкіса по ст. 110-2 КК України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України). Спецслужба звинуватила Нусенкіса в тому, що гроші від бізнесу через мережу благодійних фондів йшли на можливу "деструктивну та підривну діяльність". Встановила СБУ і факти придбання нерухомості в анексованому Криму. За прямої підтримки попів УПЦ МП.

Проте, незважаючи на ці дані, Нусенкіс якимось дивом досі не перебуває в переліку підсанкційних осіб. А підконтрольні групі "Енерго" компанії (наприклад, ТОВ "Інкостіл Груп", ТОВ "Композит-Факторинг", ТОВ "Глобал Кастодіан") спокійно працюють в Україні, а сам Нусенкіс відкриває нові бізнеси в росії (в серпні 2022 він зареєстрував керуючу компанію "Алькор" у москві). Формальним власником групи "Енерго" при цьому на папері виступає такий собі адвокат Максим Гурєєв — колишній член наглядової ради та екс-головний юрист "Донецьксталі" Нусенкіса.