Деякі популярні овочі стали майже безкоштовними: чому це не привід радіти та чого чекати
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 1144
Картопля, капуста, морква впали в ціні втричі, але зима все змінить
Капуста за 5 гривень замість 25, цибуля по 4, а буряк взагалі ніхто не купує – овочі борщового набору цієї осені обвалилися в ціні втричі порівняно з минулим роком. Фермери в розпачі продають врожай за собівартість або навіть заорюють його на полях. А от споживачі радіють дешевизні, хоча експерти попереджають: це ненадовго.
"Телеграф" розповідає, які причини спричинили рекордне падіння цін на овочі, чи справді буде подорожчання через блекаути, як це вплине на вартість борщового набору взимку і чи варто українцям робити запаси городини вже зараз.
Ціни впали втричі: капуста, цибуля та буряк стали майже безкоштовними
Експертка плодоовочевого ринку ІА "АПК-Інформ" Ксенія Гусєва заявила, що вартість білоголової капусти цієї осені втричі нижча, ніж торік. У середньому 5-10 гривень за кілограм проти 18-25 гривень минулого року. Подібне здешевлення спостерігається по всіх овочах борщового набору.
Директор ФГ "ЛАН АГРО" Василь Сасько у коментарі "Телеграфу" пояснює це реальною ситуацію на полях. "Дуже гарний був рік для цибулі. І тому вона зараз коштує по 4-5 гривень", — пояснив фермер. За його словами, це відпускна ціна з бонусом і ПДВ для магазинів.
Морква теж втратила в ціні. "Якщо підніметься після зберігання до 10 гривень, це буде класно", — зазначив Сасько. Буряк зараз коштує 4 гривні, картопля тримається на рівні 10 гривень, капуста – від 5 до 7 гривень за кілограм.
Для порівняння: минулого року в цей період цибуля коштувала 50-70 гривень, а дефіцит був такий, що не знали, де брати. Президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник у коментарі "Телеграфу" підтвердив:
Ми бачимо зараз по цінах – вони в деяких позиціях вдвічі менші, ніж були минулого року.
Три причини обвалу: чому овочі стали такими дешевими
Перша причина – перевиробництво через високі ціни минулого сезону. Баштанник пояснив механізм: "Зараз перевиробництво, яке спричинено високими цінами минулого сезону". Коли рік тому цибуля коштувала 50-70 гривень, всі кинулися її садити.
Всі під'їхали агрономи з Херсона сюди, на центральну Україну. Потім у Закарпаття, Львівську область. Всі сюди понаїжджали, понабирали землі. Перший рік спробували, трохи посадили, до клімату звикли. І потім вже 24-25 рік скільки "набомбурили", що вже не буде таких цін, як було, через перевиробництво, —
розповів Сасько.
За словами експерта, у звичайні мирні часи у вересні-жовтні ціни на овочі завжди падали, коли починався збір. Тому нинішня ситуація не є аномальною. Але цього року ще й непрофільні гравці увійшли в ринок через високу прибутковість минулого сезону.
Друга причина – низька якість через несприятливі погодні умови. Гусєва зазначила: "Продукцію не дуже високої якості, якої через несприятливі погодні умови цього року більше, немає сенсу закладати на тривале зберігання". Тому овочівники намагаються реалізувати її зараз з поля, знижуючи ціну.
Сасько детально розповів про проблеми зі збиранням, яке значно ускладнили цього сезону дощі. Також фермер зазначив, що ручної праці потребує навіть буряк, бо через дощі комбайн не заходить у поле.
Третя причина – брак сховищ і небажання ризикувати через війну.
Навіть ті, хто, в кого є де зберігати, продають зараз, бо не знають, що буде зимою, враховуючи війну і інші речі, — пояснив Баштанник.
За його словами, в Україні хронічний дефіцит потужностей для зберігання. "Не хочуть брати на себе ці ризики: прилетить – не прилетить, буде світло – не буде. Кошти краще зараз, хай навіть продам дешевше", — описав логіку фермерів експерт.
Цибулю заорюють на полях: фермери в розпачі
Найдраматичніша ситуація склалася з цибулею. Деякі виробники просто заорюють її на полях, бо навіть зібрати немає сенсу. Сасько розповів про спробу здати продукцію на переробку: "Все є, все перероблене. Скільки на переробку можуть взяти? Взяти можуть по 2 гривні. І зібрати – тільки 2 гривні на людей".
Плюс доставка – ще 1,50 гривні. А потім можуть відмовити: "А що ти таке привіз? Вона не підходить, бо трішки мілкувата. Мені треба крупну на переробку – калібр від 7+ см. Забирай". І виникає питання: де викинути?
А тобі кажуть — щоб викинути, треба заплатити 10 тисяч гривень, —
описав абсурдність ситуації фермер.
Чому не можна просто запросити людей збирати безкоштовно? Сасько пояснив: "Це ще гірше буде. Якщо людям так зробити, то вони приїдуть і ще так насмітять, що після них ще треба повбирати". Пляшки, стаканчики, пакети, бутерброди – все залишається на полі.
Як блекаути вплинуть на ціни: генератори додадуть собівартості
Масштабні відключення електроенергії цієї зими створюють додаткові виклики для тих, хто все ж таки вирішив зберігати овочі. Сасько розповів про необхідність інвестицій:
Холодильник на 800 тонн товару коштує 100 тисяч євро. Купляється генератор, нормальний Caterpillar коштує 3 мільйони 900 тисяч гривень.
Він спробував китайський на 400 кіловат, але це, за його словами, не те. "Китай є Китай", — констатував фермер. Тепер думає брати кредит на якісний генератор, бо інакше продукцію не зберегти.
Додаткові витрати на зберігання теж чималі. "Контейнера коштують 3,5-4 тисячі гривень, там зберігається тонна продукції", — розповів Сасько. Плюс гривня на кілограм на місяць подорожчання йде на продукцію, щоб її обробити. Плюс усушка, плюс знову люди потрібні на сортування.
Попри всі ці виклики, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова у коментарі "Телеграфу" заспокоїла, що борщовий набір, якщо й подорожчає, то незначно.
Пару гривень, які особливої погоди споживачам не зроблять. Україна має відкриті кордони й активно імпортує овочі, —
зазначила експертка.
Проте заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук попередив: якщо світло вимикатимуть по 8 годин щодня, подорожчання може сягнути до 30%. Правда, це стосується переважно молочної продукції та м'яса, які потребують постійного охолодження.
Що буде з цінами до Нового року: прогноз експертів
Експерти одностайні: найближчі 2-3 місяці ціни залишаться низькими.
До Нового року ціни особливо нічого не вплине, вона буде просто зростати. Не глобально, бо врожай великий, —
спрогнозував Баштанник.
За його словами, зростання буде у межах темпу інфляції та собівартості зберігання – 7-8% на місяць, не більше. "Щось десь буде зберігатися, щось десь буде втрачатися, гнити, викидатись, але цілком там до весни вистачить", — пояснив експерт.
Заступник міністра економіки Тарас Висоцький у коментарі ЗМІ підтвердив: "У нас дефляція по овочевих факторах. Врожай кращий, менше вплинули негативні фактори". За офіційними даними, виробництво картоплі становить 18 мільйонів тонн, хоча експертна оцінка реального ринку – близько 10 мільйонів тонн.
Але після Нового року ситуація може змінитися. Коли непрофільні гравці розпродадуть свої запаси, а якісної продукції стане менше, ціни підуть угору. Баштанник не виключив, що навесні при песимістичному сценарії подорожчання може сягнути 40-50%.
Чи варто робити запаси овочів: що радять експерти
Фахівці радять: якщо є умови для зберігання – підвал, льох, балкон – можна закупитися зараз овочами за низькими цінами. "Зараз на полях, де завгодно, багато цих овочів борщового набору", — зазначив Баштанник. Проте він попередив: потрібно обирати якісну продукцію, бо через дощі частина овочів може погано зберігатися.
Сасько підтвердив проблему з якістю, за його словами, через вологу осінь частина продукції може швидко псуватися навіть у сховищах.
Водночас імпорт може допомогти стабілізувати ринок. Руженкова пояснила: "Експортно-імпортні процеси не зупиняються. Вони однозначно впливатимуть на ціни на внутрішньому ринку". Навіть якщо ціни зростуть, це не буде настільки критично, щоб споживачі відмовилися від товарів.
Що зі свининою: м'ясо теж пережило цінові гойдалки
Окремо варто згадати про ще один продукт борщового набору — свинину, яка теж пережила драматичні зміни цього року. У вересні закупівельна ціна сягала рекордних 100 гривень за кілограм живої ваги, але вже наприкінці жовтня обвалилася до 75-80 гривень.
Генеральний директор ТОВ "МК М'ясний" Олександр Скорик у коментарі "Телеграфу" пояснив: "Компанія "АПК-Інвест", яка розміщалася в Покровську, через військові дії повністю розпродали поголів'я. І найбільший виробник України вийшов з ринку і почався дефіцит".
До Нового року експерти прогнозують невелике зростання – на 7-10 гривень на живу вагу. У роздрібній торгівлі це означає подорожчання на 15-20 гривень за кілограм. Скорик порадив:
Варто закупитися саме зараз, щоб на Новий рік бути гарантовано з холодцем і куском м'яса.