Камери, які збирають дані та шпигують для Китаю: у КМДА зробили важливу заяву

Читать на русском
Автор
Китайські камери встановлені у кожному місті України Новина оновлена 26 січня 2024, 15:52
Китайські камери встановлені у кожному місті України. Фото Відкриті джерела

Китайські камери, які використовують для системи "Безпечне місто", перебувають під постійним контролем

На тлі інформації про те, що камери спостереження Hikvision і Dahua можуть збирати дані та передавати їх Китаю, столична влада вирішила заспокоїти людей і зробила офіційну заяву. Повідомляється, що система відеоспостереження у Києві використовує власну закриту мережу та регулярно проходить перевірку фахівцями з безпеки.

Таким чином, можливість витоку інформації з міських камер відеоспостереження неможлива. Про це заявив керівник цифрової трансформації Києва та заступник міського голови столиці Петро Оленич.

Так, київська влада підтверджує використання камер Hikvision, але запевняє, що це повністю безпечно, оскільки у столиці використовується закрита локальна мережа. Система працює у Києві вже понад п’ять років і за цей час жодних інцидентів, пов’язаних із витоком даних, не спостерігалося.

"Хочу підкреслити, що комплексна система відеоспостереження Києва використовує власну закриту мережу. Це означає, що передача інформації виробнику чи іншим стороннім особам неможлива.

Система регулярно перевіряється відповідними органами безпеки, працює більше 5 років і жодних подібних інцидентів за цей час не зафіксовано", — зазначив Оленич.

Нагадаємо, що журналісти проекту "Схеми" з'ясували, що безліч камер спостереження компаній Hikvision і Dahua в Україні передають інформацію на сервери, які контролюються китайським виробником. Ці камери активно використовуються по всій країні. Журналісти разом із фахівцями встановили, що старіші їхні моделі вразливіші до атак хакерів — на злом пристрою 2015 року у них пішло близько 15 хвилин.

Зазначається, що і Hikvision, і Dahua, які виробляють ці камери, частково належать державним компаніям Китаю і можуть бути пов'язані з Комуністичною партією.

Журналісти також зазначають, що з урахуванням тісної співпраці Китаю і РФ, є ризик передачі інформації з цих пристроїв безпосередньо Москві.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що в Україні запрацювали камери автоматичної фіксації правопорушень правил дорожнього руху, які відключили на початку повномасштабного вторгнення Росії. Порушників каратимуть згідно із законом.