Номінанти "премії Дарвіна": у Києві компанія гуляє по по зникаючому льоду на Дніпрі (відео)

Читать на русском
Автор
Лід практично зійшов
Лід практично зійшов. Фото Соцмережі

Той момент, коли безтурботність може стати причиною реальної трагедії

У суботу, 27 січня, у Дніпровському районі Києва перехожі помітили кілька екстремалів, які безстрашно вийшли на тонку небезпечну кригу. Вони ходили по замерзлому Дніпру, не зважаючи на те, що льодове покриття тут практично повністю розтануло.

Любителів нестандартних розваг помітили на лівому березі Дніпра. Про це повідомили очевидці у Телеграм-каналі "Київ INFO".

Так, неподалік житлового комплексу "Сонячна рив’єра", що розташовується по вулиці Микільсько-Слобідській, на небезпечний лід вийшли люди. Їх не збентежив той факт, що поруч із ними стрімко тече Дніпро, води якого вже звільнилися від крижаних кайданів.

Навіть неозброєним оком можна помітити, що крига на Дніпрі стала вже рихлою, крихкою та дуже тонкою.

Незважаючи на явну небезпеку любителі екстремальних розваг безтурботно ходили льодом, підходили один до одного та спілкувалися.

Слід пам’ятати, що така поведінка дуже небезпечна і може призвести до реальної трагедії.

Будьте пильними і ніколи не виходьте на тонкий лід, тому що подібна безтурботність може коштувати життя!

Рятувальники зазначають, виходити на лід можна лише тоді, коли протягом 10-15 днів тримається постійна температура повітря -10°C та більше градусів нижче за нуль. Товщина льоду для одиночних прогулянок має бути не менше ніж 7 сантиметрів.

Люди гуляли на льоду біля ЖК "Сонячна рив’єра"

Як зрозуміти, на який лід можна виходити:

  • виходити на лід можна лише тоді, коли протягом 10-15 днів тримається постійна температура повітря -10 ° C і більше градусів нижче за нуль. Товщина льоду для одиночних прогулянок має бути не менше ніж 7 см.
  • не виходьте на лід, особливого білого кольору, з замерзлою травою, гілками тощо. — він найтендітніший. Також небезпечні ділянки, де є швидка течія, джерела та теплі стічні води;
  • не бийте ногами по льоду, щоб перевірити його міцність — це слід робити ціпком. Якщо все ж таки вийшли на лід і відчули, що він неміцний, обережно ковзайте назад тим самим шляхом;

Як врятуватися, якщо ти провалився під кригу:

Головне правило – у жодному разі не панікувати. А далі – діяти так:

  • зберігай спокій, намагайся триматися на плаву і не занурюватися під воду з головою;
  • клич на допомогу;
  • скинь зайвий вантаж (наприклад, рюкзак);
  • вилазь, широко розкинувши руки, наповзаючи на край льоду грудьми та по черзі витягаючи на поверхню ноги;
  • коли виберешся повільно повзи до берега;
  • якщо вибиратися доводиться за течією – слід рухатись по льоду на животі;
  • якщо вибиратися доводиться проти течії – треба перевернутися на спину;
  • не намагайся підвестися і стати на ноги — це тільки збільшить ризик знову піти під лід;
  • на березі якнайшвидше зігрійся: переодягнися в сухий одяг, а якщо його немає, зніми мокрий, викрути і одягни знову. Виконай будь-які фізичні вправи;
Ці правила має знати кожен

Якщо ви побачили людину, яка провалилася під лід, негайно викликайте рятувальників за номером "101"!

Так само людина, яка хоче допомогти і врятувати потерпілого, на ноги ставати не повинна: треба повзти по льоду і не наближатися до людини, що потрапила в біду, ближче ніж на 3-5 метрів.

Скористайтеся допоміжним засобом – гілкою, курткою, ременем, дошкою тощо. Це збільшить шанси на порятунок. Діставши людину з води, акуратно повзить один за одним на берег.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що у Києві рибалки компанією вийшли на найтонший лід затоки Оболонь і лише дивом не провалилися у крижану воду. Чоловіків не бентежив тонкий лід і вони спокійно ходили льодом, іноді навіть збираючись до груп.