Страшно дивитися: у Києві чоловіки рибалили на шматку льоду посеред Дніпра (відео)

Читать на русском
Автор
Небезпечний лід, який не злякав рибалок
Небезпечний лід, який не злякав рибалок. Фото Колаж "Телеграф"

Той момент, коли хобі може стати причиною реальної трагедії

У п’ятницю, 19 січня, в Оболонському районі Києва зі сторони парку "Наталка" перехожі помітили двох чоловіків, які вийшли на небезпечну кригу. Вони буквально дрейфували Дніпром на крижині і при цьому займалися риболовлею.

Чоловіки перебували неподалік Північного мосту. Моторошне відео опублікували у Телеграм-каналі "Життя.Оболонь. Київ".

На Оболоні два екстремали з рибальськими снастями вийшли на небезпечну кригу, яка вже стала крихкою та неміцною. Чоловіків не збентежив навіть той факт, що поруч із ними стрімко тече Дніпро, води якого лід так і не скував.

Незважаючи на явну небезпеку, любителі зимової риболовлі безтурботно ходили по крижині, підходили один до одного та ловили рибу.

Слід пам’ятати, що така поведінка дуже небезпечна і може призвести до реальної трагедії.

Будьте пильні і ніколи не виходьте на тонкий лід, тому що подібна безтурботність може коштувати життя!

Рятувальники зазначають, виходити на лід можна лише тоді, коли протягом 10-15 днів тримається постійна температура повітря -10°C та більше градусів нижче за нуль. Товщина льоду для одиночних прогулянок має бути не менше ніж 7 сантиметрів.

Рибаків помітили з боку парку "Наталка"

Потрібно пам'ятати, що найчастіше трагедії на льоду трапляються саме через безтурботність самих людей. Так, багато хто навіть не перевіряє товщину льоду, перш ніж на нього ставати.

Крім цього, люди не одягають рятувальні жилети і не дотримуються дистанції в 5 метрів від іншого, хто проходить поруч по льоду.

Як зрозуміти, на який лід можна виходити:

  • виходити на лід можна лише тоді, коли протягом 10-15 днів тримається постійна температура повітря -10°C і більше градусів нижче за нуль. Товщина льоду для одиночних прогулянок має бути не менше ніж 7 см.
  • не виходьте на лід, особливо білого кольору, з вмерзлою травою, гілками тощо — він найкрихкіший. Також небезпечні ділянки, де є швидка течія, джерела і теплі стічні води;
  • не бийте ногами по льоду, щоб перевірити його міцність — це слід робити палицею. Якщо все ж таки вийшли на лід і відчули, що він неміцний, обережно ковзайте назад тим самим шляхом;

Як врятуватися, якщо ти провалився під кригу:

Головне правило – у жодному разі не панікувати. А далі – діяти так:

  • зберігай спокій, намагайся триматися на плаву і не занурюватися під воду з головою;
  • клич на допомогу;
  • скинь зайвий вантаж (наприклад, рюкзак);
  • вилазь, широко розкинувши руки, наповзаючи на край льоду грудьми та по черзі витягаючи на поверхню ноги;
  • коли виберешся повільно повзи до берега;
  • якщо вибиратися вдається за течією – слід рухатись по льоду на животі;
  • якщо вибиратися доводиться проти течії – треба перевернутися на спину;
  • не намагайся підвестися і стати на ноги — це тільки збільшить ризик знову піти під лід;
  • на березі якнайшвидше зігрійся: переодягнися в сухий одяг, а якщо його немає, зніми мокрий, викрути і одягни знову. Виконай будь-які фізичні вправи;
Як врятуватися, якщо ти провалився під кригу:

Якщо ви побачили людину, яка провалилася під лід, негайно викликайте рятувальників за номером "101"!

Так само людина, яка хоче допомогти і врятувати потерпілого, на ноги ставати не повинна: треба повзти по льоду і не наближатися до людини, що потрапила в біду, ближче ніж на 3-5 метрів.

Скористайтеся допоміжним засобом – гілкою, курткою, ременем, дошкою тощо. Це збільшить шанси на порятунок. Діставши людину з води, акуратно повзить один за одним на берег.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що у Києві рибалки компанією вийшли на найтонший лід затоки Оболонь і лише дивом не провалилися у крижану воду. Чоловіків не бентежив тонкий лід і вони спокійно ходили льодом, іноді навіть збираючись до груп.